От опита на старите майстори на село

Сега много лозари се питат един друг и обменят опит как правилно да направят ранно пролетното вкореняване на лозови пръчки. Сред любителите се засилва интересът към това сами да си вкоренят лозички и да си ги засадят в двора или на вилата.

Писали сме го как трябва да стане в други години. Но сега ще споделим опита, разказан ни от един стар майстор, който го прави в къщата си всяка година и все с положителен резултат.

Какво прави?

Напролет взема пръчки от някой съсед или приятел, който си реже лозето по това време. Тези пръчки ги нарязва на по около 50 см дължина и ги забожда почти до дъното в квадратна кофа от сирене, защото е доста удобна за целта.

Слага по 10-15, че и до 20 във въпросния контейнер, който е 10-литров. Преди това е направил дупки на дъното, след което го е напълнил с пясък.

Този съд е поставен обикновено на северната страна на къщата и се полива, когато просъхне. Поливането е общо взето един път седмично или най-много два пъти. Помнете, че не бива да се поставя на южно изложение или на огряно от слънце място на двора.

Който иска да вкорени повече на брой пръчки, трябва естествено да приготви няколко подобни кофи или подобни съдове и да сложи по един сорт в кофа, за да няма объркване, а и да се види кои сортове как се държат и развиват. Надписват се, за да не забрави човек кое къде е сложил.

Наесен се изсипва пясъкът и пръчките се изваждат и започват да се разсаждат на предназначеното за тях и подготвено място.

При добри грижи, положени от стопанина, се получава така, че обикновено от 15-20 заложени пръчки повече от две трети са се вкоренили, и то са образували доста корени, които даже са се пооплели в съда.

След засаждането на новите растения на постоянното място остава да се свърши само още една работа - отгоре лозичките се съкращават на 2-3 пъпки и с това операцията по засаждането вече е приключила.

Този стар и изпитан селски метод почти винаги дава добри резултати. А и не изисква кой знае колко работа и специфични умения, както виждате. За кратко време пръчките могат да се съберат, нарежат и набучат в кофата или сандъчето, което сте приготвили.

Всеки в дома би могъл след това да се грижи за тях, защото всъщност се изисква да се направи по една поливка на 5-6 дни с лейката с вода.

През пролетта и лятото също няма да се изисква да се прави нещо, друго освен едно наглеждане на растенията – дали няма сухи или такива, които да имат дефекти по кората или пък някакви петна, или евентуално акари.

Когато се намерят хубави пръчки от сортове, които сте си харесали, когато някой в съседство ги е рязал, можете да си заредите и повече в съдове в двора, за да изпробвате и вие майсторлъка си и да видите какъв процент на прихващане ще получите.

Дори и по-малък процент да се вкоренят, все ще имате успех и ще сте доволни, че сами сте отгледали нови малки лозички, от което удовлетворението не е малко. Когато се получат доста на брой млади вкоренени лозички, винаги могат да се извадят и подарят на някой желаещ съсед или приятел.

Всеки може да опита и при други условия, разбира се, дори и на балкона или терасата, ако е голям мераклия.
На село и при наличие на двор е много по-лесно, разбира се, пък тогава има и други начини.

Например, нарязвате пръчки, взети в дните, когато се реже лозето и ги нареждате в предварително направена бразда.

Важно е да се знае, че там в браздата те трябва да се подреждат леко под наклон, примерно от 60 градуса. Заравят се, като се оставя само една пъпка над нивото на почвата.

Полива се редовно, като се следи за просъхване. Вода трябва да се подава редовно през цялото лято, защото в земята бързо и често се стига до засушаване.

Тези пръчки, които са се вкоренили, се изваждат през есента и се засаждат на мястото, където желаете да растат бъдещите лози. Прави се "шапка" от пръст над пъпките, които остават над земята, за да не измръзнат през зимата.

Немалко стопани ни разказват, че откакто търговци са ги излъгали един-два пъти със сортове, в последните години са започнали сами именно по тези начини да си вкореняват лози.

Кратко допълнение със стърготини

Според друг читател, методът с тенекиената кутия се прилага масово и в неговото село, само че там пълнят със смес от пясък и дървени стърготини 1:1, защото стърготините задържат по-дълго влагата.

След вкореняването в късната есен засаждат пръчката, като оставят само най-горната пъпка да е на нивото на земята. Зариват с рохка пръст – прави се нещо като пояс от пръст около тях, и чакат напролет пъпката сама да пробие през пръстта.

От една пръчка могат да се родят и няколко нови лози
От една пръчка могат да се родят и няколко нови лози
В добре направена бразда пръчките се слагат леко под наклон
В добре направена бразда пръчките се слагат леко под наклон
При добри грижи се получават стабилни коренчета
При добри грижи се получават стабилни коренчета