Раните им трудно зарастват, за разлика от овошките
Хоби лозарите да знаят, че за разлика от овощните дървета, лозата не си е изработила вещества, с които раните могат да зарастват.
Нараняванията при нея се запълват от вътрешната страна с вещество, наречено клей, но то не е в състояние да затвори изцяло раната, през която може да проникне вода и зараза.
Затова, когато режете по-старите пръчки след беритбата, внимавайте.
Те трябва да се прерязват през по-горния възел така че да се запази диафрагмата (преградата), която затваря двете междувъзлия и не пропуска вода надолу по пръчката.
Отрезите да се правят перпендикулярно на пръчките.
Когато се прерязват многогодишни части като рамена и кордони, след това получените рани е добре да да се заглаждат с остро ножче
В противен случай тяхната неравна повърхност ще задържа повече влага, която е причина за развитието и на гъби и плесени.
Внимание!
При прерязването на тези части в никакъв случай не трябва да се допуска разпукване на тъканите.
Инструментите трябва да бъдат отлично наточени!


Коментари