Михиел Клеребезем ще получи безвъзмездна помощ от Изследователския център на Нидерландия в размер на четиристотин хиляди евро за по-нататъшни изследвания на бактериите, които насърчават здравето в човешките черва. Клеребезем, професор по взаимодействието между гостоприемника и микроба, има за цел да изследва начина на живот на бифидобактериите.
Бифидобактериите са чревни бактерии, които потискат други, вредни бактерии и стимулират усвояването на желязо, калций, магнезий и цинк. Те са доминиращи в червата на кърмачетата, които са кърмени. При това положение популацията на „бифидобактериите" може да нарасне до 80 % от целия чревен микробиом. След като децата преминат на твърда храна, делът на „бифидо" бактериите постепенно намалява, докато те формират само малък процент от бактериалната общност в червата на възрастните.
Имунна система
В първите етапи от живота бифидобактериите играят важна роля в развитието на чревната лигавица и имунната система, обяснява Клеърбезем. По този начин тази начална фаза играе решаваща роля за здравето на по-късен етап. Той иска да разбере по-добре как се контролира взаимодействието между бактериите и чревната лигавица в този начален етап.
"В докторантския проект ще увеличим ролята на малка РНК молекула, която има регулираща функция при експресията на други гени в бактерията. По-ранни изследвания показаха, че тази сРНК регулира две ключови функции в бактерията: взаимодействието с гостоприемника (имунорегулация) и собствения растеж и метаболизъм на бактерията. Същото изследване предвижда, че тази sRNA влияе върху голям брой функции, които са ключови за начина на живот на бактерията в червата".
Молекулярен механизъм
Клеребезем иска да разбере кои от функциите на бактерията се регулират от sRNA и да потвърди тяхното значение за растежа и оцеляването на бактерията в човешките черва. "Освен това искаме да разкрием молекулярния механизъм, който стои зад регулиращата роля на sRNA, за да разберем по-добре как работи тази молекула. Надяваме се, че след като получим по-добра представа за тази регулация, ще можем да повлияем на генната експресия и начина на живот на бактерията в червата. Това може да ни позволи да посочим специфични хранителни компоненти, които засилват функцията на sRNA.
Такива компоненти могат да бъдат включени в храните за кърмачета и бебета, за да се стимулира благоприятният за здравето ефект на тези бактерии при малките деца", казва Клеребезем.
Кисело мляко
Бифидобактериите вече се добавят към насърчаващите здравето пробиотици в храни като киселото мляко, но ролята им в червата на възрастните все още не е напълно ясна, обяснява Клеребезем. Някои проучвания съобщават за подобрена чревна функция, подобрено изхождане, намалени симптоми на алергия към глутен и намаляване на стреса, но не всички проучвания потвърждават тези резултати.
Коментари