"Дебатът за кооперирането е много нужен. Трябва много по-често да говорим за това, защото без коопериране нашите земеделски производители, включително и аз, ставаме неразпознаваеми на пазара. А, за да стигнеш до пазара и да предлагаш, да продаваш на конкурентни цени, трябва да си разпознаваем. И трябва пътят да е най-къс – „от полето до трапезата". В цял свят и в ЕС е видно, не откриваме топлата вода, че това успяват да постигнат само кооперативите".
Това е мнението на председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, който взе участие в дискусията "Сдружаването на аграрния сектор - минало, настояще и бъдеще" на 13 май, организирана от в. "Български фермер" с партньорството на Министерството на земеделието и храните.
"За тази цел такива форуми е нужно да накараме политиците да работят в тази посока, тъй като липсата на политики в тази насока са много сериозни... Земеделският производител не бива да се ангажира да продава, той е слаб търговец. Ние трябва единствено да произвеждаме – качествена продукция на добра цена. И през кооператива, в който членуваме, да постигаме най-справедливата. Това е истината".
Какъв пример даде Джиков от европейската практика - виж видеото!
Коментари