Пъдпъдъчето месо и яйца се характеризират с висока хранителна стойност:

  • 5 пъдпъдъчи яйца, равни по тегло на 1 кокоше яйце, съдържат 5 пъти повече калий;
  • 4,5 пъти повече желязо и 2,5 пъти повече витамини B1 и B2.
  • пъдпъдъчите яйца съдържат значително повече витамин А, ниацин, фосфор, мед, кобалт и ограничаващи аминокиселини.

Другите плюсове:

  • Месото на тази птица се отличава с нежна консистенция, сочност и аромат.
  • Пъдпъдъчите изпражнения са ценен тор за цитрусовите растения.

Не е трудно да се отглеждат

пъдпъдъци у дома

Те могат да се държат в малки клетки. Клетка с размери 30 х 40 см е подходяща за 4–5 пъдпъдъка. В клетката не се правят кацалки и гнезда.

Женските снасят яйца директно на пода

по едно и също време на деня. Трябва да проследите кога това се случва и да го премахнете незабавно, за да не ги смачкат птиците.

Хранилките и поилките са прикрепени от външната страна на клетката. Осветлението трябва да е умерено. Продължителността на светлата част на денонощието е 12 часа.

Пъдпъдъците се развъждат

само чрез инкубация,

тъй като са загубили инстинкта да седят на яйца. Хранят се 2-3 пъти на ден.

Диетата им включва следните компоненти (в g на 1 глава):

  • зърнени храни (просо, ечемичена каша, овесени ядки, елда) - 12 g;
  • протеин (прясна риба, нарязана цаца, кайма, извара) - 13 г;
  • мая - 1 г,;
  • рибено масло - 0,2 г;
  • зелени и кореноплодни зеленчуци (моркови, зеле, маруля, коприва) - колкото желаете. Давайте по 2 г яйчени черупки и тебешир дневно, а фин чакъл веднъж седмично. Всички фуражи се смилат и смесват. Възрастните пъдпъдъци консумират средно 18 г храна на ден.