Агрономическият факултет на Лесотехнически университет стартира от учебната 2025/2026 г. нова бакалавърска програма „Планинско земеделие".
Бакалавърската програма е в редовна и задочна форма на обучение и е насочена към желаещите да развиват съвременно земеделие в планинските и полупланински райони, които са огромен източник на природни ресурси с потенциал за растеж и развитие на стопанства ориентирани към производство на растителни и животински продукти с високо качество, съчетано с устойчиво използване на природните ресурси в горите
Програмата е създадена в отговор на съществуващата негативна тенденция за застаряване на населението, обезлюдяване и изоставяне на земеделски земи в планинските райони, както и необходимостта от насърчаване на извършването на земеделски дейности, разширяване на биологично земеделие и укрепване жизнеспособността на земеделските стопанства в райони с природни и други специфични ограничения.
Целта на бакалавърската програма е създаването на квалифицирани кадри, запознати с възможностите за развитие на земеделие в планинските и полупланински райони.
Освен по общообразователните и базовите агрономически дисциплини, студентите ще придобият знания и умения по редица специфични за тези райони дисциплини като: Управление на терени в планинските зони, Земеползване и кадастър, Фактори на влияние и адаптация на културите в планински условия, Управление на органични торове, Култивиране на етеричномаслени и лекарствени култури, Частно растениевъдство, Фуражно производство, Ливади и пасища, Основи на биологичното земеделие, Агролесовъдство, Горски недървесни продукти, Гъбарство, Основи на животновъдството, Частно животновъдство, Дивечовъдство, Интелигентно животновъдство, Зайцевъдство, Овцевъдство и козевъдство.
Завършилите бакалавърската програма ще придобият квалификация „Агроном по планинско земеделие" и ще могат да организират собствени стопанства или да се реализират на пазара на труда като специалисти с компетенции по управление на терени в планинските зони; отглеждане на специфични за планинските райони земеделски култури; използване на горски недървесни продукти; отглеждане на домашни животни и дивеч и организиране на смесени ферми и др.
Коментари