Сезонът на белгийските череши е съвсем близо. Всяка година има силно желание да се предлагат череши възможно най-рано и в момента първите череши CherryLou - кръстени на сина на Катриен Де Бакер - започват да се обагрят в червено в Amelinckx Fruit.

„За 60 дни преминаваме от цвят до здрав, голям и сочен плод, благодарение на слънчевата светлина, редовното и контролирано хранене и влагата. Очакваме да оберем първите череши след няколко дни", казва Катриен, част от семейния бизнес Amelinckx Fruit в Хинген, Фландрия.

Първият сорт, с който започват, е Нимба. „Имаме общо осем различни сорта, които следват добре един след друг. Те включват както плътните, малко по-меки череши, така и тъмночервените, твърди „твърди крекери". Освен това отглеждаме три различни сорта череши „бяло коремче" с руменина", обяснява Катриен.

„Нимба се отглежда под пластмасови покрития с вентилационна мрежа, която предпазва от дъжд, прах и вредители, които обичат черешите, и позволява ранен старт. Сухите североизточни ветрове тази пролет все пак бяха полезни под навеса на оранжерията ни, благодарение на работата на пчелите и търтеите. Контролираното поливане поддържаше оптимална влажност, осигурявайки безпроблемно торене. Нашите „оплодители" излетяха от гнездата си в търсене на нектар."

Катриен подчертава значението на пчелите за производството на качествени череши. „От десет години работим с редовен, отдаден на работата си пчелар, който отглежда изключителни пчели. Добрата грижа за пчелното семейство води до по-продуктивни пчели. Нашите пчели са здрави, активни и мотивирани", казва тя. „Това е като да работиш с целеустремени, трудолюбиви и позитивни служители. Така се постига напредък. В противен случай се оказва, че стоите на едно място или дори се връщате назад. Успешното опрашване означава, че отново можем да предложим красив, чист регионален продукт в началото на сезона."

Въпреки това Катриен очаква и предизвикателства. „Миналата година се борихме с твърде много влага. Тази година сме изправени пред суша. Предизвикателството ще бъде да осигурим на черешите достатъчно влага през този сух вегетационен период, за да могат да се сгъстят правилно, като същевременно избягваме преовлажняването, за да предотвратим напукването им. Всяка година носи различни предизвикателства, но в този сектор предизвикателствата са постоянни и гъвкавостта е от съществено значение. Ние свикнахме с това, така че очакваме скоро да предложим първите череши CherryLou. Какво по-хубаво от сладки, сочни, хрупкави и свежи череши CherryLou при температура 25 градуса?", казва Катриен.