Специален отговор за Неделчо Спасов от Русе дава нашият консултант инж. Николай Бакалов

Понякога не съществува възможност джибрите да се изварят /дестилират/ веднага и е необходимо да се съхраняват до пролетта.

По този повод нашият читател от Русе Неделчо Спасов ни се обади и каза, че има специално питане. Виждал е, че негови приятели от град Троян са съхранявали джибри от есен до пролет, когато е пускана водата в района и тогава са могли вече да я ползват за казаните за ракия и за изваряване в ранна пролет на материала. Те обаче починали, казва той, и не могъл да научи този чалъм от тях.

Отговор на професионалиста

Независимо дали джибрите са с ферментирал сок или не, първото и най-важно изискване е те да се изолират много добре от въздуха, ако желаете за ги съхранявате за месеци.

Това означава, че трябва да се постави на повърхността им плътен изолиращ слой.

Най-добре е да се покрият внимателно и много плътно с найлон и върху него да се сложат една или две торби с пясък.

Пясъкът трябва да уплътни и да притисне добре найлона до джибрата.

На второ място е важно съдът с джибрите да бъде поставен на хладно място

А по-късно, напролет, дестилирането на материала да не се проточва безкрайно, а да се проведе най-късно до средата на месец април.

И за други читатели, които ни зададоха подобни въпроси за това, доколко е възможно отложено изваряване, внасяме още разяснения.

Редно е да се внимава за следното:

Най-важно е джибрите да бъдат така притъпкани, че да не остане и грам въздух в тях.

Добра работа ще свърши в случая слой от 5-6 см речен чист пясък, поставен като тежест отгоре.

През седмица оставеният за съхранение материал трябва да се притъпква, за да може и по време на неизбежно протичащите ферментацонни процеси, да се предотврати появата на мухъл.

Пример от дядовците ни

Стар метод, които научихме от възрастни и опитни хора, е покриване със слама и замазване.

След това отново отгоре се нанася слой пясък, който да запълни всички появили се пукнатини в замазката.

И при двата метода на съхранение на джибрите е важно cъда да се поръси и с дървесна пепел най-отгоре, което служи и за дезинфекция.

Възможно е съхранението на джибри за месеци, но същевременно е и трудно начинание, ако не се направи както трябва - но едно време методът е би използван масово
Възможно е съхранението на джибри за месеци, но същевременно е и трудно начинание, ако не се направи както трябва - но едно време методът е би използван масово