По молба на читатели продължаваме темата и с трудно намерени рецепти от д-р инж. техн. Николай Бакалов
Както споменахме преди няколко броя, днес има голям интерес към всичко натурално, както и към домашните сладки напитки, като ликьорите.
Мнозина от вас си спомниха и ни попитаха за напитките от вишни и зелени орехчета, с които и техните баби са черпели своите гости в късния неделен следобед.
През 60-те години на миналия век беше на мода т.нар. яйчен ликьор - той обаче беше нетраен, затова го правеха само през зимните месеци, но беше много вкусен и приятен и не се задържаше по рафтовете на магазините, казва ни консултантът, който е технолог по напитките.
Преди дни, след първата ни публикация в “Хоби фермер” една читателка специално ни попита за истинската рецепта за аероконяк, който тя помни от едно време
Нашият консултант - технологът Николай Бакалов ни отговори, че тези рецептури, които ни поднася сега, едвам е събрал от технологичните книжа от социалистическо време - т.е. още от времето между 1960 и 1970 година.
И така, да започнем подред с това, което ни е приготвил.
Истинска рецептура за т.нар. аероконяк
Спирт - 0,186 литра или ракия до 0,4 литра, захар - 0,3 кг, жълтъци от пресни яйца - 7 броя, ванилова есенция - 0,003 л, какао на прах - на вкус до 0,03 кг.
За ликьор от вишни
Спиртован сок от вишни с 30 об.% алкохол - 0,4 л, захар - 0,4 кг, спирт - 0,17 л или ракия 0,3 литра.
Вишните не трябва да се поставят с костилките, защото те съдържат амигдалин, който е силно отровно вещество.
Малинов ликьор
Настойка от малини с 30 об.% алкохол - 0,35 л, захар - 0,4 кг., спирт - 0,19 л или ракия 0,3 литра.
Ликьор от зелени орехчета
Настойка от орехчета с 30 об.% алкохол - 0,35 л, захар - 0,4 кг., спирт - 0,19 л или ракия 0,3 л.
Както писахме вече, ликьорите могат да бъдат ароматизирани по различен начин. Най-качествени са натуралните с естествени ароматични вещества - спиртовани плодови сокове или спиртовани плодови настойки, при които се извлича ароматът от самия плод.



Коментари