Съществува погрешно схващане, че прасетата са всеядни. Когато се отглеждат в частно стопанство, на прасенцата се дават хранителни остатъци от масата на стопанина, а за да се намалят разходите за отглеждането им, те се хранят с картофи, цвекло, както и с връхни части от зеленчуци и окосена трева. Този подход често води до отравяне и фатален край.
Кои продукти категорично НЕ трябва
да се слагат в хранилката,
и как да разпознаете признаците им.
Започваме с картофите
Угояването на прасета с картофи е класически селски начин на отглеждане. Картофите се считат за безплатен продукт, тъй като се отглеждат в собствен парцел, докато зърно или смесен фураж трябва да се закупят. Картофите се съхраняват добре до следващата реколта, така че можете да ги храните на прасета през цялата година.
Прасетата наддават добре на тегло с картофи, въпреки че въглехидратната „диета" води до липса на мускулна маса и развитие на затлъстяване. При угояване с картофи добивът на месо е сравнително малък, с дебел слой мазнини.
Всички некачествени картофи се използват като храна за добитък: дребни, нарязани, а също и картофени обелки - което е напълно нормално. Грижовният стопанин обаче никога няма да дава на прасетата гнили картофи, както и покълнали картофи с издънки и зелени грудки.
Когато прасетата се отглеждат навън, животните могат да се нахранят до насита с покълнали картофи. До юли остатъците от миналогодишните картофи стават негодни за употреба и клубените дават дълги кълнове. Когато подготвят избата за новия сезон, собствениците често изхвърлят остатъците от покълнали картофи в кошчето.
Ако гнилите картофи ще причинят само храносмилателни разстройства и диария, тогава храненето със зелени картофи, обелки с кълнове и картофени върхове ще доведе до тежко отравяне.
Надземната част на картофа, както и кълновете и кората, която позеленява на светлина, съдържат високо съдържание на соланин. При варене и задушаване на грудки с кората, в бульона също присъства соланин. Това е алкалоид, който причинява нарушаване на нервната система и разрушаване на червените кръвни клетки.
Сигнал за отравяне с картофи
Отравянето със соланин не се проявява веднага. Признаци на лошо здраве се наблюдават на следващия ден или в деня след консумация на зелени картофи или обелки с кълнове.
Първите признаци на отравяне са стандартни - обилно слюноотделяне, повръщане, диария. Животните са депресирани, прасетата не са много активни, лягат, заравят се в постелката и не реагират на дразнители. Телесната температура на прасетата не се повишава, но пулсът става ускорен и слаб. При тежко отравяне животните проявяват мускулна слабост, а в критични случаи се развива парализа. Соланинът нарушава бъбречната функция, урината става червена и уринирането става затруднено.
При леки случаи на отравяне симптомите изчезват в рамките на 2-3 дни, но при тежки случаи отравянето със соланин е фатално.
Бърза реакция при отравяне
Ако признаци на отравяне се появят скоро след хранене на прасета с лоши картофи, трябва да се предизвика повръщане, за да се изчисти стомахът. На прасетата се дава тинктура от кукуряк, в количество 1-2 мл на животно. Важно е да се разбере, че кукурякът е отровно растение. В препоръчителни дози лекарството повишава стомашната подвижност, дразни лигавицата, което причинява повръщане. Предозирането с тинктура от кукуряк води до отравяне.
Добре е да се дават на животното адсорбенти, за да се ускори отделянето на токсините от червата. На прасетата се дава активен въглен в количество 5-10 г на килограм живо тегло или се хранят с бяла каолинова глина до 100 г на глава.
Кога са опасни картофите
Зелени картофи, съхранявани на светло, покълнали грудки и счупени кълнове, картофени връхчета - всичко това не трябва да попада в храната за свине при никакви обстоятелства. Когато варите картофи с кора за храна на добитък, излейте бульона, не давайте вода на животните и не давайте варени кореноплодни зеленчуци заедно с водата, в която са били варени.
Фуражното цвекло е добър
заместител на картофите
В частните стопанства фуражно цвекло често се отглежда за храна на добитък. Добивът на фуражно цвекло понякога е дори по-голям от този на картофите, а кореноплодите се съхраняват добре.
На кравите се дава фуражно цвекло прясно, а на свинете - варено или на пара. Цвеклото е богато на въглехидрати, храната се усвоява бързо и насърчава „натрупването на мазнини".
Цвеклото е с високо съдържание на нитрати
Когато се дава прясно и когато е сварено, фуражното цвекло е безвредно за добитъка. При бавно охлаждане обаче, ако сварените кореноплодни растения престоят дълго време в топла вода, нитратите се превръщат в нитрити, които са опасни за здравето на животното.
Нитритите обаче нарушават функционирането на кръвоносната система, кръвта не се насища с кислород, което води до бърза смърт на животното от задушаване. Най-високата концентрация на нитрити в цвеклото е 12 часа след края на готвенето, при условие че кореноплодите са били във водата, в която са били варени през цялото време.
Стопаните да запомнят: Варената коприва има подобен ефект върху организма на свинете. Растението е богато на витамини, така че копривата често се добавя към храната, предварително запарена, за да се премахне лютивостта и да се подобри вкусът на храната. Копривата често расте на плодородни почви, така че в листата ѝ се натрупват нитрати, които след продължително запарване се превръщат в нитрити.
Внимание! Следете за сигнали
за отравяне с цвекло
Симптомите на отравяне с нитрити се появяват доста бързо, в рамките на един час след хранене. Прасетата започват да повръщат, слюноотделянето се увеличава. Поради остра липса на хемоглобин, лигавиците на устата и очите побледняват, а муцуната и върховете на ушите стават синкави, кожата става хладна, а телесната температура се понижава.
Животните не стават, заравят се в постелката и когато се опитат да станат, се чувстват много слаби и се олюляват. При тежко отравяне прасетата започват да получават конвулсии, които завършват със смърт.
При отравяне с нитрити, е необходимо незабавно да се измият стомасите на животните. След като повръщането спре, на прасетата се дават да пият слузести отвари, за да се свържат токсините в стомашно-чревния тракт: ленено семе, овес, ориз, нишесте. В случай на остро отравяне с нитрити, ветеринарният лекар предписва подкожни или интравенозни инжекции с 1% воден разтвор на метиленово синьо, което се прилага в 5% разтвор на глюкоза, със скорост 0,1 мл синьо на кг живо тегло.
Къде се допускат грешки
За да се избегне образуването на нитрити във варено цвекло или задушена коприва, е необходимо водата да се отцеди веднага след готвене, за да може храната да се охлади бързо. Не е препоръчително да се приготвят варени храни за резерв, по-добре е да се запари малко количество цвекло за едно хранене. Варените кореноплодни зеленчуци се дават веднага след като храната се охлади.
Внимание! Върховете на цвеклото съдържат дори по-високи нива на нитрати от самото цвекло, така че листата на кореноплода не се дават на свине.


Коментари