Да, в магазина има всичко днес и да, много по-лесно е да си купим пакетче чубрица, отколкото сами да си я отгледаме, изсушим и съхраним. Същото важи за копъра, магданоза, джоджена, лавандулата, мащерката, ментата и всички, всички билки и подправки, които използваме ежедневно или поне често в кухнята си.

Но! Не ви ли писна да купувате пакетчета с мерудии, които вече имате, а сте забравили? Да ги трупате в някой шкаф, а от него в някакъв момент да плъзнат молци, кожояди, зърнояди и разни други пълзящи или летящи неканени гостени? Също, един-два пъти годишно да правите кардинална ревизия на сроковете на годност и да хвърляте дори неотворени пакетчета с чесън на прах например?

Сигурно ще ви прозвучи логично, ако ви кажем, че когато положите усилие да сътворите или подготвите нещо сами, няма да забравите, че го имате. Е, около тази теза ще се завърти днешната статия. Ще ви разкажем кои са най-лесните и най-ефективните начини да подготвите именно есенцията на кулинарията и ароматните чайчета за сгряване на душата през зимните месеци.

Ако обичате да ходите на излети, то сигурно от време на време си берете диви билки. Знайте, че

ако искате находището, да се развие и догодина,

не бива да берете повече от 1/3 от него

Още нещо, в природните паркове и резервати може да има забрана за бране на диви растения. Освен това, не е все едно от къде се снабдявате с мащерка например. Ето три правила, които да запомните:

0 Избягвайте да берете диви билки покрай пътища или натоварени пътеки.

0 Избягвайте да берете диви билки и от места, на които пасат животни.

0 Избягвайте да берете диви билки, ако забележите симптоми на заболяване или нападение от вредители по тях.

Набраните полезни съкровища трябва да се занесат вкъщи възможно най-бързо, особено ако са в торбичка от найлон. Следва да бъдат измити, подсушени и обработени по подходящ начин, за да се запазят възможно най-дълго с целия си набор от полезни качества.

Ако пък обичате да градинарствате, независимо в какъв мащаб, и отглеждате лечебни и подправъчни растения, то най-вероятно си имате свежи мерудийки почти целогодишно. Вашето решение е най-най-ефективно, полезно и няма ограниченията на съхранението.

Все пак, и в този случай, редно е да знаете, че не всички растения са полезни постоянно, че не всяка част от тях е годна за консумация или, че има видове, които са най-ценни в определен период или сезон.

Ето примери:

Босилекът съдържа най-много биологично активни вещества в листната си маса преди образуването на цветоноси. С други думи, ако обичате песто, не позволявайте на босилека да цъфти.

Дафиновият лист пък се ръководи от сезоните. Щом захладнее наесен, той е най-качествен. За да се наслаждавате на вкуса му, оберете и изсушете листа тогава.

Как се съхранява

Независимо как се сдобивате със суровината, по-важно е да знаете как да я подготвите за съхранение.

Ето няколко метода:

1. Сушене на хартия

Сигурни сме, че този метод е добре познат, но все пак, редно е да започнем именно с него. Най-лесният начин за сушене на растителни части е те да се разстелят на тънък пласт върху вестник или друга хартия. Преди това обаче, е задължително стръкчетата да се измият добре със студена вода, за да се изчистят от прах, пясък, бръмбарчета и други подобни.

Подготвените по този начин и изцедени билки се строяват на проветриво място, където слънцето не огрява. Преди да се разстелят, може да се подсушат или хартията да се сменя периодично, за да може да поема влагата от растителните тъкани.

Професионалистите или хората, които често сушат билки използват дървени рамки със ситна мрежа, вместо хартия. Такава лесно може да се изработи от подръчни материали.

2. Сушене на снопчета

По същия начин, без много голяма обработка или друга намеса, билките могат да бъдат изсушени на снопчета. За целта билките първо се накисват набързо във вода, за да се почистят. Подсушават се и се връзват на рехави снопчета. Закачат се на проветриво място. Не бива да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, както и да са прекалено сбити.

Изсушените ароматни букетчета се прибират в хартиен плик и се съхраняват така на хладно място, където няма влага. Вариант е да се приберат и в платнени торбички (например от органза). Така хем ще са красиви, хем ще ароматизират помещението и дори гардероба. Така ще проявят дори репелентни свойства срещу молци, дървеници и други гадове.

Внимавайте, защото при сушенето на цели стръкове има много голяма вероятност от загниване в средата. Неприятностите не са изключени и при горния метод.

3. Във фурната

Ако нямате време и нерви да чакате билките и подправките да се изсушат сами, то сушенето във фурната ще ви е от голяма полза. Този начин е много бърз. Но и трябва много да внимавате. Има голяма опасност да ги изгорите или да ги опечете повече, а заедно с това да загубите ценните им съставки.

Преди да се пристъпи към действие е добре да се почисти листата или цветовете от стъблата. Тоест, да сушите само това, което ще консумирате. Растителните части се нареждат върху хартия за печене или фолио. Фурната се настройва на най-ниските възможни градуси или не повече от 50-60. Над тази температура някои биологично активни вещества се изпаряват или променят.

Ако няма възможност за ниски градуси, достатъчно е да затоплите фурната и да я изключите, а след това да сложите билките за сушене. Вратичката се оставя леко отворена. През интервал от десетина минути ги обръщайте. До час би трябвало да са готови.

4. В микровълновата

Да, знаем, че заклеймяват използването на микровълновите печка като вредно, но това е най-бързият начин за изсушаване на билки и подправки.

Ето как: Билките се подготвят, както вече беше описано. Подреждат се върху хартия за печене и се покриват с още един пласт от нея. Микровълновата се пуска за 1 минута. Ако се разнесе аромат от растителните части се спира веднага. Процедурата се повтаря до пълно изсушаване.

Както и да изберете да изсушите мерудийки, можете да бъдете сигурни, че са готови, когато листенцата започнат да се чупят лесно между пръстите с хрущене.

Замразяване

Растения като босилек, див или зелен лук, копър, магданоз, естрагон и други запазват много по-добре качествата си, ако бъдат замразени, а не изсушени. Това обаче е въпрос на личен избор и възможности за съхранение. Можете да съхраните ценните растения по два начина във фризера, но задължително трябва да бъдат измити, подушени и нарязани до форма и размер „готови за употреба". Така подготвени растителните части може да се поставят:

  • в пликчета или малки предварително надписали кутийки;
  • във формички за лед и да бъдат залети със зехтин, разтопено масло или просто вода. Замразените вече кубчета преместете в пликове или кутии, за да не се смесват ароматите на различните растения във фризера.

Независимо кой метод на сушене или замразяване изберете, запомнете, че не е добре да престояват повече от 6 месеца или година. набавяйте си нови запаси всяка година.

При изсушените билки и подравки е важно и как ще бъдат съхранявани, за да запазят максимално дълго аромата и полезните си свойства. Препоръчваме да стриете и почистите сухите части като отстранявате всички твърди частици и по-големи стъбълца. Така ще запазите само най-ценното, а и ще намалите обема. Съхранението в малки съдчета с херметическо затваряне е най- подходящо, а мястото трябва да бъде хладно и тъмно. Може и просто да ги приберете цели, ако имате достатъчно място.

Изсушените билки и подправки имат по-силен аромат от свежите. Освен това могат да се добавят към ястията преди края на готвенето, докато при свежите не е така. Топлинната обработка влошава качествата на свежите билки, затова е най-добре да се добавят, когато ястието застине.

Знаете ли, че изсушените листа на дафиновия лист предпазват шкафовете с подправки и пакетажи като брашно, зърнени и бобови от нашествия на молци, зърнояди и други вредители? Просто ги поставете на няколко места и ги подменяйте веднъж годишно.
Знаете ли, че изсушените листа на дафиновия лист предпазват шкафовете с подправки и пакетажи като брашно, зърнени и бобови от нашествия на молци, зърнояди и други вредители? Просто ги поставете на няколко места и ги подменяйте веднъж годишно.