Изследване в Австралия проучва как по-лесният достъп до пресни плодове и зеленчуци може да допринесе за по-здравословна бременост.

Подкрепено с инвестиция от Hort Innovation, проучването ще бъде направено от The George Institute for Global Health. Целта му е да предостави доказателства за това как увеличената консумация на пресни продукти, чрез „предписание за продукти", може да подпомогне храненето на майките, да подобри хранителната сигурност и клиничните резултати и да намали усложненията, свързани с бременността.

„Пресните плодове и зеленчуци са от съществено значение за здравословното хранене, но много австралийци се сблъскват с пречки при достъпа до тях и редовната им консумация. Този проект има за цел да разбере как целенасочената подкрепа, особено по време на бременност, може да помогне за преодоляване на тези пречки и да доведе до дългосрочни ползи за здравето," казва Брет Фифилд, главен изпълнителен директор на Hort Innovation.

„Ние инвестираме в изследвания, които ни помагат да разберем реалното въздействие на пресните продукти върху здравето, особено през етапите от живота, в които храненето е от най-голямо значение. Този проект е част от целта на Hort Innovation да увеличи консумацията на плодове, зеленчуци и ядки в цяла Австралия, подкрепяйки по-здравословния живот и по-силен сектор на градинарството", добави Фифилд.

„Програмите за предписване на продукти предлагат нов начин за здравеопазването да приложи на практика принципа „храната е лекарство" – не само като слоган, а като реален инструмент за лекарите. С подкрепата на Hort Innovation ще оценим дали този иновативен подход може да промени грижата за храненето по време на бременност – особено за семействата, които срещат пречки при достъпа до плодове и зеленчуци – и да помогне за постигането на по-добри резултати за майките и бебетата им през този критичен етап от живота," казва проф. Джейсън Уу, ръководител на програмата по хранителни науки в The George Institute и UNSW Sydney.

Австралийското правителство съфинансира проучването.