Щом зърната започнат да омекват и натрупват захари, осите се привличат от аромата и започват да ги нападат. С острите си челюсти пробиват фината кожица на гроздето, за да достигнат до сладкия сок вътре. Но в стремежа си да се нахранят, те оставят след себе си нещо много по-лошо – рани по плодовете, които се превръщат в отворена врата за болести.

През тези наранявания навлизат плесени и бактерии, които бързо се разпространяват по целия грозд, а понякога и в съседните гроздове. Само за няколко дни щетите могат да станат значителни. 

Но проблемите не спират дотук. Ароматът на разпадащото се грозде привлича още нежелани посетители – други насекоми, както и птици, които също започват да нанасят щети.

Какво може да направите, за да запазите гроздето здраво, ще научите от новия брой на в. "Хоби фермер" от 19 -21 август. 

За още практични съвети и полезни идеи за градината, двора, вилата и домашните животни търсете в. "Хоби фермер" всеки вторник и петък.