Зелените коридори гарантират доставките на месо в България

19 май 2020
Агробизнес
8370
Няма снимка
Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България
1 2
 

А то е за преработване, защото се използват определени групи разфасовки, които все още не могат да се осигурят от нашите месопроизводители, обясни Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България

Жени Владинова

Пандемията от Ковид-19 не само застрашава здравето и живота ни, тя поставя на изпитание всички сфери на обществото в целия свят.

Пандемията наруши ритъма на производството на храна в жизнено важни сектори плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, различните видове месо. В момента дори държави в Западна Европа с високоразвит агросектор изпитват затруднения не в производството на храни от първа необходимост, а в съхранението и в доставките. Единствената утеха са т.нар. зелени коридори, които засега гарантират хранителните продукти на Стария континент.

Веднага възниква въпросът: а какво се случва с месото у нас и състоянието на родното месопреработване? За да се ориентираме, търсим коментара за състоянието на сектора от Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Изходната точка на разговора ни е какъв е процентът на българското месо и какъв на вносното в работата на българските месопреработватели? С кои държави си партнираме? Защото всички бихме искали произвежданите в страната ни колбаси да бъдат изцяло от български суровини. Но каква е реалната ситуация?

Количеството на родното свинско и говеждо месо, необходимо за задоволяване на вътрешния пазар, са недостатъчни, уточнява Атанас Урджанов.

Добитото в България свинско месо задоволява около 40% от нуждите на пазара

И то се използва главно за прясна консумация. Говеждото месо, добито в кланици, също не задоволява, и то в много по-голям процент, нуждите от такъв вид месо.

Идва ред на пилешкото - а българите винаги традиционно най-много купуват пилешко месо.

Добрата новина е, че единствено производството на птиче месо изцяло задоволява вътрешното потребление.

И птицевъдната ни индустрия е нетен износител. Качеството на българското птиче месо е доказано и ценено в чужбина и се изнася в съседните страни и Западна Европа, казва председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Българските месопреработватели от години изпитват трудности от липса на родни суровини. Принудени сме да търсим пазарите на останалите страни от ЕС, за да си осигуряваме необходимите количества месо за преработка.

Добитото родно червено месо се реализира основно като свежо в търговската мрежа

Тук трябва да уточним, че дори месопреработватели, които имат собствени ферми, за производството на колбаси преработват месо от внос. А собственото производство реализират на пазара основно като свежо месо.

Необходимо е да се знае, че за месопреработката се използват определени групи разфасовки - напр. плешка, бут, обрезки, които за съжаление все още не могат да осигурят българските производители на месо.

Но веднага трябва да отбележим, че през последните няколко години у нас доста добре се развива месодайното говедовъдство

И в бъдеще ще можем да си осигуряваме необходимите количества българско говеждо месо за производството на колбаси.

И защото вече стана дума, че в ситуацията на пандемия пазарът зависи от доставките, т.е. от зелените коридори, възниква въпросът работят ли с пълен капацитет месокомбинатите ни. Или са свили производството поради затруднения с доставките на сурово месо от Европа?

Защото този проблем вече имат месопроизводители и преработватели в държави от Западна Европа - става дума за Франция, Ирландия и др., страни със силно развито животновъдство месно направление.

В държави от Еврозоната фермерски асоциации алармират, че към есента ще има проблеми с доставката на месо за вътрешния европейски пазар. Дали и ние не сме застрашени от подобен срив?

Не бих могъл да се ангажирам с подобни точни прогнози на този етап, тъй като ситуацията непрекъснато се мени, отговаря Урджанов.

Факт е обаче, че в момента месопреработвателните ни предприятия не работят с пълен капацитет.

Причината не е липсата на суровини, тъй като зелените коридори засега осигуряват редовното снабдяване. Но тук затрудненията ни са поради 14-дневната карантина, която се налага на шофьорите, връщайки се в България от ЕС. Защото през тези 14 дни те не могат да работят в предприятието и не е ясно как ще бъдат обезщетявани, обяснява Атанас Урджанов. Причините са свързани със свиване на пазара.

Вече два месеца един от основните канали на дистрибуция мХоРеКа не работи!

Другата причина е намалената покупателна способност и увеличения брой на безработните. А това са сериозни проблеми, чието разрешаване зависи от държавата.

Наистина засега търговската ни мрежа изобилства от месо родно производство - така поне пише на етикетите. Ценовият диапазон е широк и като потребители не откриваме драматично поскъпване. Но целият стрес, свързан с пандемията от Ковид-19, и отънелия ни джоб, ни кара да се страхуваме от възможен скок в цената на месото. И ако има, кои видове месо и месни продукти би засегнал?

Моят събеседник признава, че в сегашната ситуация не могат да се правят прогнози. Не се знае доколко ще се задълбочи кризата, как ще се променят цените на суровините в ЕС. Затова тук може би трябва за пореден път да се постави въпросът за намаляване на ДДС за храните у нас, както е в редица европейски страни. Например в Испания ДДС на всички храни е 7%, в Румъния и Нидерландия - 9%, в Италия - 10%.

По информация от Европейската асоциация на търговците на живи животни и месо (UECBV) в Полша ДДС на месото е 5%, а на месните продукти - 5,5%. Диференцираната ДДС ставка на храните ще подобри конкурентоспособността на българските храни, категоричен е председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

През годините българите значително промениха потребителските си навици - готови са да плащат дори повече, но за качествена и здравословна храна. Това се отнася и за месото, и за месните продукти. И родните преработватели доказаха, че могат да ни изненадат с висококачествени месни деликатеси.

5 месни български продукта са официално регистрирани в Европа като храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ): Филе Елена, Кайсерован Врат Тракия, Роле Трапезица, Пастърма говежда и Луканка Панагюрска. Имаме един продукт със защитено географско указание - “Горнооряховски суджук” и 20 продукта по УС “Стара планина”. Потребителите могат да разпознаят тези продукти по знака, който е поставен на видно място на етикета.

А той е гаранция, че производителят спазва стриктно стандарта за производство - по отношение на вложена суровина, технология на производство и използвани подправки.

Още два продукта - суджук Търновски и луканка Троянска, са с подадени документи в МЗХГ за вписване в европейския регистър като ХТСХ.

Стратегията на Европа и Световната здравна организация за храненето, наднорменото тегло и здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, насърчава реформулирането на храните по отношение нивата на сол, мазнини, наситени и транс-мастни киселини и захар в тях, намаляване енергийното съдържание на храните и размера на порциите на опакованите храни и предлаганите в заведенията за обществено хранене ястия.

Все повече потребители са ориентирани към такъв тип храни и месопреработвателите полагат усилия за подобряване състава на месните продукти чрез намаляване количеството на сол и съдържанието на наситени мазнини чрез намаляване на общото съдържание на мазнини.

Затова още през 2018 г. Асоциацията на месопреработвателите в България съвместно с Българската агенция по безопасност на храните разработват още 5 нови утвърдени стандарта “Стара планина” за продукти с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на сол.

Каква е обаче стратегията за развитие на мeсната индустрия в тази кризисна ситуация, която създаде пандемията и след нея? Защото хранителната индустрия е бизнес сектор от стратегическо значение за всяка икономика.

Асоциацията на месопреработвателите ще продължава да работи за разширяването на държавните политики за повишане конкуренто- способността на българската месопреработвателна индустрия в страната и чужбина, е отговорът на председателя на УС на асоциацията.

И въпреки предизвикателствата на непредвидимата ситуация днес, организацията активно търси нови перспективи за развитие. Нека си пожелаем да преминем по-скоро и през това предизвикателство, като опазим здравето на хората, които работят в бранша, и се върнем към нормалния производствен ритъм и нормално ежедневие, казва Атанас Урджанов.

Още от Агробизнес
0

Застрашени от обезлюдяване планинските райони се нуждаят от диференцирани политики, категорична е ас. Божура Фиданска от Института по аграрна икономика Радина Иванова От приемането на България в ЕС

0

Германският индекс на селскостопанските стоки (AMI) алармира - сериозни загуби през юли за всички агросектори. Според анализите на AMI през юли селскостопанските стоки не успяват да поддържа нивото

0

Вчера Европейската комисия преразгледа своята оценка за производството на мека пшеница, поради вече наличните данни за новата реколта. Крайната цифра е намалена с -0,6 млн

0

Неконкурентоспособност на земеделските производители от ЕС може да доведе до протекционизъм, а оттам и до сътресения в международната търговия, твърди Сони Пъдрю

0

Ще бъдат подпомогнати фермерите с достигнати количествени лимити на броя на животните по Схемите за обвързана подкрепа Животновъдите, които няма да получат увеличение на ставките по обвързана

Последни новини
0

Ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще се развие купеста облачност и на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток

0

Всички подадени заявления за кредити по Националната програма по пчеларство (НПП) са одобрени, съобщават от пресцентъра на фонда. Финансиране получават 125 пчелари с одобрени проекти по мерки А, Б

0

Мечки са убили 8 селскостопански животни (говеда и овце) и са потрошили два пчелина в Смолянска област през месец юли, съобщи РИОСВ. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община

0

„Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с животновъди

0

Заявленията за издаване на разрешение за извършване на извънгабаритен превоз ще могат да се подават и по пощата. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 11/ 2001 г

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

С какво да пръскаме зелето

Отговор:Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Бразилия съобщи за 16 641 нови случая на зараза с новия коронавирус за последното денонощие, предаде Ройтерс. Общо потвърдените случаи на зараза в Бразилия от началото на пандемията са 2 750 318. Смъртните случаи нараснаха с 561 за денонощие до общо 94 665, предава БТА. Бразилия е най-тежко засегнатата от пандемията страна в света след САЩ

Ураганът от първа степен Исаяс връхлетя Северна Каролина с ветрове със скорост от 140 километра в час, предаде Франс прес. Стихията "е стъпила на сушата" в 3,10 ч. по Гринуич близо до градчето Оушън Айл Бийч, предава БТА. Властите предупреждават за проливни дъждове и наводнения, които биха могли да вземат жертви и да причинят