Чрез него земеделците ни ще могат да експериментират с нови технологии, преди да ги закупят

Българският цифров иновационен хъб AgroHub.BG е на път да стане европейски (ЕЦИХ), защото кандидатства за такъв чрез Министерството на икономиката.

Защо е толкова важно специално за страната ни това и какви врати може да отвори за агробизнеса, обяснява основателя му Светлана Боянова.

Първо, ще се отворят много възможности за родните земеделски производители да експериментират с цифрови технологии и да видят как те работят, преди да си ги купят.

Най-хубавото, ако спечелим този проект, е, че ние ще имаме финансовата възможност да се правят у нас тестове в продължение на 3 години на най-различни и нови технологии, отнасящи се до изкуствен интелект, интернет на нещата, роботика и дори изкуствен интелект в дадено стопанство, изтъква предимствата Боянова.

Така например в Института по зеленчукови култури „Марица“ ще може да бъде внедрено оборудване на доказали се технологични фирми, което ще се тества и показва на фермерите. Така не ние ще ги убеждаваме, а те сами ще се убедят в ефективността на дадена технология, допълва експертът.

Второ, като част от една голяма европейска мрежа агрохъбът ще може да обменя идеи и ноу-хау с останалите хъбове партньори в европейски мащаб. При това положение ще имаме шанса да не правим тестване, което вече е направено някъде в европейско стопанство и се е доказало като ефективно.

Агрохъбът е единственият земеделски участник сред кандидатите по поканата и се надявам нашият сектор да бъде оценен още в първа фаза от Министерството на икономиката и на втора фаза от европейска комисия, заяви Боянова пред „Български фермер“.

Агрохъбът обединява науката с новите технологии и бизнеса. Освен ИЗК – „Марица“, част от него вече са Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора. Не по-малка част заемат сериозни фирми, доставчици на роботика, дигитални технологии и оборудване в сферата на земеделието. И макар повечето от тях и сега да консултират фермерите, разликата през земеделския хъб е, че тук имат много по-голям обхват. В един хъб всички могат във всеки един момент да комуникират помежду си, а по този начин иновациите и новостите могат много по-бързо да стигат до земеделските производители.

Всеки фермер е добре дошъл в тази нова екосистемна услуга - мрежа за всеки, който иска да допринесе за цифрова трансформация на българското земеделие. В нея са технологични и IT фирми, учени, бизнеси, акселератор, финансираща организация.
Като услуги в хъба ще се предоставят и обучения за цифрови умения, консултации на стопанствата, намиране на финансиране за инвестиции в областта на цифровизацията, тествания и др.

Хъбът ще може да бъде и бенефициент по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ - отново с цел да се тестват иновации във ферми, да се демонстрират и да се организират обучения. Услугата ще е достъпна и за малки, и за големи ферми, категорична е Боянова.

Офис център на българския агрохъб предстои да бъде създаден тази година в Пловдив.

Цялостно решение за автоматизирано капково напояване, торовнасяне, контрола на климата и мониторинг в българско стопанство е разработила компания Ондо, член на агрохъба. Източник: agrohub.bg
Цялостно решение за автоматизирано капково напояване, торовнасяне, контрола на климата и мониторинг в българско стопанство е разработила компания Ондо, член на агрохъба. Източник: agrohub.bg