Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте

Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти, които не желаят да се разделят с дървения съд и го ползват с удоволствие.
Няма спор, че за домашното винопроизводство е желателно да се използват дъбови бурета.

Подръжката им обаче е по-специална от пластмасовите и други съдове и изисква повече старание и да се спазват няколко основни принципа, за да бъдат винаги на безукорно хигиенно ниво.

Сега в края на зимата, буретата не бива да се оставят за утре, а веднага да се накиснат и да се измият старателно, за да не пострада следващото вино.

Необходими са само няколко неща за целта - студена и гореща вода, 10%-ов разтвор на сода каустик, 10%-ов разтвор на калиев перманганат и серни ленти.

Изисква се няколкократно измиване и изплакване, докато не се убедите, че водата, която изливате, е абсолютно неутрална на вкус и мирис.

И запомнете - буре, което е държало вкиснало вино, не подлежи на измиване. Не се и опитвайте. То се нуждае от престъргване при бъчвар, или се чисти с гореща пара. Иначе и следващото вино вкисва.
А пък майсторите казват още, че буре, държало червено вино, не трябва да се използва за бяло. Приятна работа!