Консумацията на месо в страната пада до най-ниското ниво от години

Количеството месо, което средностатистическият холандец консумира за една година, е намаляло с около 500 грама през миналата година, достигайки най-ниското си ниво за последните 20 години, според проучване на Университета в Вагенинген, проведено по поръчка на организацията за защита на животните Wakker Dier. Организацията изразява задоволство от факта, че консумацията на месо намалява „бавно, но стабилно".

Изследователите от Университета в Вагенинген са изчислили тази цифра въз основа на статистически данни за продажбите на месо и клането на животни. Спадът в консумацията на месо не е линеен. В предишния си доклад изследователите от Вагенинген отбелязаха леко увеличение, но това се оказа краткотрайно отклонение от тенденцията.

За първи път от 2005 г. насам средната годишна консумация на месо в Нидерландия падна под 75 килограма. Според данни, публикувани в сряда, количеството за 2024 г. е 74,4 килограма. То се базира на кланичното тегло или теглото на трупа и включва месото и костите. Около половината от това количество се консумира, което означава малко над 37 килограма през миналата година.

Настоящото потребление на месо все още е значително по-високо от научните препоръки на комисията EAT-Lancet, която взема предвид както човешкото здраве, така и състоянието на планетата. Последната препоръка на комисията гласи, че хората трябва да консумират дневно максимум 15 грама червено месо и 30 грама риба или бяло месо, като пилешко. Това се равнява на малко над 16 килограма годишно.

Все пак, според проучването на Вагенинген, консумацията на месо в Нидерландия е спаднала с 6% в сравнение с пиковата 2009 година. Учените, които са провели проучването, посочват „лека тенденция към спад".

„Месната индустрия умира", твърди Колин Моленаар от Wakker Dier. „За индустрията всеки процент има значение", обяснява Моленаар с категоричното си заключение.
„Тези 6 процента могат просто да означават разликата между печалба и загуба." Моленаар каза, че очаква тенденцията да продължи, особено след като супермаркетите се ангажираха миналата година да продават повече растителни протеини.