Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино

Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите:

* Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре, но всеки идващ дъжд влошава качеството на гроздето и намалява захарността. Може и да напука зърната, а от там влизат бързо зарази.

* Ако гроздето е в беритбена зрялост и времето е влажно, оберете десертните сортове, но ги съхранете на проветриво и хладно.

*Трябва да се бере в сухо време и след като се вдигне росата.

* Редно е да се бере по сортове, а не безразборно.

За вино...

* Винените средноранни сортове, натрупали захар, трябва да се обират навреме - обикновено това става в края на септември - началото на октомври. Пълната зрелост на гроздето обаче не всяка година настъпва на една и съща дата.

* Моментът на прибирането зависи от това за какво ще използваме гроздето.

* Степента на зрялост, в която е най-правилно да се прибере се нарича технологична зрелост.

* Най-правилно степента на узряване на гроздето може да се установи като през пет дни се вземат проби за изследване на захарите и киселините.

Някои секрети...

Физиологичната зрелост на гроздето може да се определи приблизително и по няколко признака:

* Узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят. Зърната наедряват, омекват и лесно се откъсват.

* При белите сортове ципата става прозрачна и лесно се обелва. При ядене се чувства сладост, а киселините са намалели.

* Дръжката на грозда се вдървесинява.

* Семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят.

* Брането на винени сортове грозде се извършва при хубаво време, след вдигане на росата. Ако е паднал дъжд, изчаквате 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност. В топла есен гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.

* Гроздето се сортира по сортове или само по цвят и здравина.

Загнилите и калните гроздове и падналите по земята зърна се събират отделно.

* Набраното грозде не бива да стои на открито.