За да е полезен, трябва да се спазят пропорции
Читателят ни Венко Венков от град Перник ни се обади, че много се интересува от подхранването на лозите чрез шербетуване, но не знае точно как да го осъществи, а е прочел преди време на страниците ни, че има риск и да навреди на главините.
Да, така е, затова ще се постараем подробно да му отговорим каква трябва да е процедурата и какви дози се изискват за различните по възраст и големина лози.

Шербетуването е полезна практика
Тя се прилага по време на вегетацията на лозите.
Действа силно и ефективно за подхранване на растенията, ускорява зреенето на гроздето и други плодове, подобрява качеството им.
Доказано е, че много добре се отразява на лозите и асмите.
Така че стопаните, които разполагат с птичи тор или имат възможност да си го осигурят от птицеферми или съседи, няма да сбъркат, ако решат да си направят шербет и да полеят лозниците. Ще спечелят много повече отколкото от приложението на химически торове.

Спазете рецептата

Ферментиралият с вода птичи тор трябва да се разреди в съотношение 1 към 10 – слага се една част шербет и десет части вода и с този разтвор се полива.
Количеството на разредената течност за отделни лози, дръвчета и други трайни насаждения, разбира се, зависи от възрастта и големината на лозите в случая.
Когато растенията са над 5-годишни и са силно развити, тогава ще ви бъдат необходими 30 до 50 литра от разредената течност за поливане.
Ако лозите са малки, млади и по-слабо развити, тогава 20 до 30 литра ще им бъдат достатъчни за поливката.
Шербетуването може да се повтори след около двадесет дни.

Кога да се полее

Ако искате да се придържате към някаква схема, то е добре първото шербетуване да се направи при затварянето на чепките.
Втората поливка с торовата течност да стане при видимото зазряване на гроздето – тоест когато започне фазата на прошарването при тъмно обагрените сортове и избистрянето при белите сортове.
Внимание! През септември – не!
Лозарите трябва да знаят, че от началото на месец септември нататък не е правилно лозите да се шербетуват, защото това ще удължи вегетацията на растението и леторастите ще забавят узряването си. Тогава лозите ще влязат неподготвени в зимата и има опасност да измръзнат.