Поддържането и подобряването на почвеното плодородие

трябва да е една от целите на производителите

Ваня Велинска

- Каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Българският агробизнес претърпя огромно развитие през последните 10-15 години. Ние имаме най-модерното зърнопроизводство на Балканите и се равняваме по високоразвитите страни в Европа. Има още много какво да се прави в други сектори, агробизнесът не е само зърнопроизводство. Винаги има една цикличност в развитието. В момента сме в мъничка депресия. Трябва да се насочи правилно енергията, да преодолеем временния застой и да се устремим по правилния път за бъдещ просперитет.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Да не се бюрократизира секторът, а

да се улесни

максимално работата

на земеделските производители. Тежката администрация е причина за много недомислици, тъй като в нея работят хиляди хора без милиграм понятие от селско стопанство. Да се въвеждат наистина добри практики, а не да се изисква безсмислено спазване на някакви измислени от неграмотни службогонци псевдоправила.

- Каква зелена практика бихте избрали/препоръчали с гаранция за по-стабилен фермерски доход?

- От 2014 година ние работим усилено в областта на

междинните култури и подобряване

на почвеното плодородие

Лидер Консултинг е най-ангажираната фирма в този сегмент и земеделската общност оценява това - непрекъснато ни търсят все нови и нови земеделци за съвет.

В съвременното земеделие при ограничените природни ресурси угарта не навсякъде е икономически оправдана практика, а протеиновите култури, предвид изискванията за сеитбооборот, могат да заемат само ограничени площи, но за тях няма и постоянен пазар, така че междинните култури са тези, които носят най-голяма и дълготрайна агрономическа и икономическа полза за земеделието. Те са основен инструмент за поддържане и подобряване на почвеното плодородие и са неизменна част от новите технологии с редуцирани почвообработки.

- Как си представяте развитието на агросектора в следващите 30 г.?

- Представям си 2 сценария -

или ще се развиваме

целеустремено и амбициозно,

с грамотни технологии и модерни съоръжения, с непрестанна грижа за почвата и населението в земеделските райони...

...или ще превърнем житниците си в полупустинни пейзажи, с пренаситени от пестициди и торове почви, изтощени от тежки железа - земи, които не могат да изхранят населението. Селата ще се обезлюдят тотално и болестите сред хората ще се разпространяват неконтролируемо поради тотална екологична катастрофа, за която, разбира се, има и други причини, но лошите земеделски практики и химическата агресия имат немалък принос за нея.