Качеството на зърнените фуражи се преценява по следните показатели:

0 На външен вид доброкачественото зърно е цяло, пълно, ненабръчкано и еднородно;

0 По цвят и блясък не трябва да се отклонява от нормалния характерен за съответния вид и сорт. Матовият цвят и липсата на блясък говори за това, че зърненият фураж ненавременно е прибран или е неправилно съхраняван;

0 А наличието на тъмни петънца и жилки върху зърното говори за развитието на микроби;

0 Здравото и съхранявано за кратко време зърно има приятна миризма. При съхранението тя изчезва. Миризмата на запарено и плесен е характерна за разваленото зърно;

0 Доброто зърно има млечно-сладникав вкус и при сдъвкване лесно се превръща в тесто. А старото и разваленото има горчив вкус и при сдъвкване трудно се превръща в тесто;

0 Влажността има голямо значение за запазване качеството и хранителната стойност на фуража. При повишаване на влажността настъпва загряване на фуража и се натрупват ензими, разграждащи въглехидратите, мазнините и протеините. При това освен хранителната стойност намаляват и вкусовите качества на зърнения фураж.