За да има опрасилата се свиня достатъчно мляко, е много важно храненето ѝ. Тя не трябва да се храни по-рано от 10-12 часа след опрасването.

Повишете млечността на свинята майка,

ако има малко мляко и прасетата гладуват:

  • свинята майка се пуска на разходка на чист въздух;
  • прави се масаж на вимето;
  • прилага се "мокро" хранене на основата на суроватка;
  • включват се в дажбата сочни фуражи;
  • леко се увеличава количеството на солта, за да пие свинята повече вода.

Дневната дажба постепенно се увеличава и

към 5-7-ия ден се достига пълната дажба,

преминавайки от течна към по-гъста, кашообразна храна.

Опрасилата се свиня трябва да се храни с фуражите, които е получавала в последните дни от бременността – например:

мляна овесена или ечемична каша

с пшенични трици (до 500-700 г дневно), забъркани в прясна суроватка или вода с добавена 30 г креда и 20 г сол.