ЕС обмисля евентуално спиране на кланици. А защитниците на животните призовават за ограничаване на износа на живо.

Веригите за доставка на месо и живи животни биха могли да бъдат изправени пред значително забавяне, пише "Гардиън".  Компаниите призовават за спиране на всички живи животински пратки извън Европа и ограничения за възможно най-кратките пътувания  на континента, за да се предотвратят болести по животните.

Факт е, че се образуват опашки с дължина до 60 км на границата между Полша и Германия, след като Полша обяви, че затваря границите си пред чужденци. Въпреки че затварянето е насочено единствено към пътуването на хора, преминаването на товарните превози е стопирано, като според съобщенията на някои камиони са нужни 18 часа, за да преминат през граничния контрол. Има и допълнителни опашки, образувани на българо-турската граница.

Сабине Фишър от немската група за защита на животните Animal Angels казва: „Един шофьор ни каза, че са му били необходими три часа, за да измине 300 метра. Има камиони с овце, бикове, крави. Никога не съм виждал опашка като тази. "

Съгласно съществуващите регламенти на ЕС никое животно не трябва да пътува повече от осем часа, без да има почивка. Ето защо Animal Angels е изпраща писмо до Европейската комисия, с което призовава за незабавно спиране на превоза на животни в страни извън ЕС и на всички пътувания над осем часа в рамките на ЕС. Те също така твърдят, че по-дългите пътувания са свързани с предаването на болестта.

В писмото, подписано от редица организации, включително Compassion in World Farming , Eurogroup for Animals and Animals International , се казва: „Възможността за транспортиране на животни на дълги разстояния води до разпространение на болести, някои от които зоонотични, е дълбоко тревожна. EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) заяви, че стресовете, свързани с транспортирането, могат да причинят латентни инфекции да преминат към клинично заболяване. 

„Земеделските животни са или източник, или вестител на зоонозни болести“, казва Габриел Паун от Animals International .„Спирането на износа на живо и търговията с месо вместо това ще осигури както продоволствена сигурност, така и обществено здраве. С настоящите мерки Комисията на ЕС нарушава собствените си транспортни разпоредби, като умишлено излага животните на ненужни страдания. На всичкото отгоре те излагат на риск всички оператори на животни, шофьори на камиони и други.