Време е да помислите и за семена за разсадите

17 януари 2020
Зеленчуци
19971
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напишете списък на зеленчуците, които ще отглеждате

Градинарите, които предпочитат да си отглеждат разсади сами, вече започнаха с приготовленията. Разсадопроизводството е сериозно начинание, което изисква доста познания. Но пък ако не опитате, никога няма да се научите. Освен това ще сте сигурни, че сортът, който сте избрали, е точният.

Защо са важни семената? Ами защото те са основата, която се надгражда с добри грижи, за да се получат повече и по-качествени зеленчуци.

Преди да си купете семена обаче, направете си списък с културите, които ще отглеждате, а от зеленчуци, от които искате разнообразие, като домати, пипер, краставици и други - и какви сортове предпочитате.

Много е важно да купувате семена от търговец, които е проверен и няма да ви подведе с качеството.

Имайте предвид, че има и български производители на семена (предимно домати), които имат собствена селекция и семепроизводство. Препоръчително е част от семената да изберете от тях.

При сеитбата спазвайте указанията на етикета, ако са дадени такива. Задължително запазете опаковката, за да видите дали впоследствие зеленчуците отговарят на тези, които сте искали. А също ще ви подсеща и дали растението е сорт или хибрид, за да знаете да си оставите ли семена от него.

Добре е да купите приблизително толкова семена, колкото ще засеете, не се презапасявайте. При някои сортове, от които нямате нужда от толкова семена, може да се комбинирате с някои съсед или приятел, и да си ги разделите. Така ще опитате повече сортове.

Попитайте и консултантите за семена, които са т. нар. за професионалисти. По подобие на семената, които се купуват за фермерските стопанства, те са селекционирани да са толерантни на някои вредители, както и на неблагоприятни фактори на средата. Разбира се, имайте предвид, че тези семена, са по-скъпи.

Направете тест за кълняемост

Ако имате съмнения

Ако използвате семена от специализираните магазини, това трябва да гарантира тяхното качество, а в това число и тяхната кълняемост.

Семена, които обаче сте събрали от дворната градина, както и по-старите такива, е препоръчително да ги проверите.

За да гарантирате достоверността на теста в домашни условия, трябва да спазите няколко условия. Първото е температурата на въздуха да е между 18-22 градуса, и второ - семената да са постоянно и леко навлажнени.

Тест в 3 стъпки:

Вземете подходящ плитък съд.

На дъното му поставете навлажнена филтърна хартия.

Върху нея подредете предварително преброените семена.

Най-лесно ще определите процента на кълняемост, ако използвате кръгъл брой семена -10, 20.

След около седмица до 10 дни семената започват да покълват. Избройте непокълналите семена и пресметнете какъв е процента на кълняемост.

За колко дни са готови някои видове

При осигуряване на оптимални условия - топлина, светлина и храна, младите растения са готови за разсаждане за различен период от време.

Домати - 60-65 дни

Пипер - 70-80 дни

Краставици - 25-30 дни

Зелето и другите зеленчуци от същото семейство - 35 дни.

Сеитбата е и според засаждането в лехата

Почвата трябва да е топла

Преди да започнете да засявате семената, за да произведете разсад, трябва да знаете, кога ще засаждате разсада в градината. Това се съобразява според времето, необходимо за развитието на отделните видове, както и климатичните условия в отделните райони.

Нито избързването, нито закъсняването е желателно.

Кои са факторите:

Опасност от късни пролетни слани. Ако се дългогодишен градинар, би трябвало да знаете, ако не - попитайте някой съсед.

Важно е почвата и въздухът да се затоплили достатъчно, за да не страдат засадените растения. Ако почвата е студена, ще има проблем с прихващането на растенията.

Трябва да знаете и изискванията на отделните зеленчуци към температурните условия. Доматите се нуждаят от минимум 10 градуса, за да се засадят в градината.

Температурата за пипера и краставиците трябва да е 12-13. Зелето издържа по-студено време и обикновено се засажда в края на март - началото на април.

КАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА

За да сте сигурни в качествата на семената, купувайте от проверен производител или търговец. Винаги четете срока на годност, който е посочен на етикета, както и процентът на кълняемост.

Спазвайте и препоръките за засяване и засаждане, ако са дадени такива.

Обеззаразете срещу вирусните болести

Препоръчително е за семената от градината

Вирусните болести са едни от най-опасните за всички културни растения. Те не могат да се лекуват и в повечето случаи болните растения трябва да се унищожат. Затова е препоръчително срещу вирусите да се вземат превантивни мерки. Това става с обеззаразяването на семена, които сте добили от зеленчуците от градината. Не се налага да се прави при семената, които сте купили, тъй като се предполага, че те са обработени фабрично.

За да предотвратите възникването на вирусна инфекция, може да обработите семената с помощта на висока температура. За целта през първия ден поставете семената при температура 30-40 градуса, на втория ги дръжте при температура 50-55 градуса, а третия ден повишете температурата до 78-80 градуса.

Ако прилагате този метод, необходимо е да подходите много внимателно, тъй като повишаването на температурата с 1-2 градуса, особено в последния ден, може да е гибелна за семената.

ПРИ ЛУКА

Ако засявате 2-3-годишни семена от лук, няма опасност. Обикновено след този период вирусът вече не се е запазил и вероятността растенията да се заразят е минимална.

Още от Зеленчуци
0

Градинарите, които в края на миналия сезон са засели спанак, който ще е готов тази пролет, трябва да положат грижи за растенията. Честа грешка, която допускат любителите

0

Патладжанът е топлолюбив зеленчук и ако искате да имате ранно производство, трябва да го отглеждате в парник. Засяване в южните райони се прави още края на януари - началото на февруари

0

Въпросите, които нашите читатели задават, засягат много теми, като обеззаразяване на почвата, опазване на растенията, в случая домати, пипер и чесън от вредители

0

Пикирането се извършва, като младите растения се изскубват от почвата заедно с коренчетата. Преди това почвата се навлажнява и изскубаните растения веднага се засаждат на определено място

0

Растенията се поливат и подхранват по-често Торфът е сред най-честите съставки, които се използват при приготвянето на разсадите. Той е много подходящ

Последни новини
0

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

0

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

0

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Общи екипи на БНБ и на ДАНС ще проверяват на място съмнителни за пране на пари банкови операции, преводи или сейфове. Това предвижда съвместна инструкция на двете институции, която бе публикувана в “Държавен вестник” в петък и вече е в сила. Изискванията, които въвежда, са записани в еврорегламенти и в промените на Закона за пране на пари

Проектът ще струва около 300 млн. лева, обявяват търга до месеци Проектирането и разширението на околовръстното шосе в София от булевард “Цар Борис III” до “Люлин” ще струва около 250-300 млн. лв. Поръчката се очаква да бъде пусната в следващите месеци. Новината стана ясна в неделя, когато премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на

Том Джонс е любимият му изпълнител и често пее негови парчета “В тази класация всяко парче може да е първо”, казва певецът Панайот Панайотов, изброявайки кои са любимите му песни. Добавя, че списъкът може да е много по-дълъг, а с изпълнения на своя любимец Том Джонс може да направи отделен списък с многобройните му хитове