Време е да помислите и за семена за разсадите

17 януари 2020
Зеленчуци
26712
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напишете списък на зеленчуците, които ще отглеждате

Градинарите, които предпочитат да си отглеждат разсади сами, вече започнаха с приготовленията. Разсадопроизводството е сериозно начинание, което изисква доста познания. Но пък ако не опитате, никога няма да се научите. Освен това ще сте сигурни, че сортът, който сте избрали, е точният.

Защо са важни семената? Ами защото те са основата, която се надгражда с добри грижи, за да се получат повече и по-качествени зеленчуци.

Преди да си купете семена обаче, направете си списък с културите, които ще отглеждате, а от зеленчуци, от които искате разнообразие, като домати, пипер, краставици и други - и какви сортове предпочитате.

Много е важно да купувате семена от търговец, които е проверен и няма да ви подведе с качеството.

Имайте предвид, че има и български производители на семена (предимно домати), които имат собствена селекция и семепроизводство. Препоръчително е част от семената да изберете от тях.

При сеитбата спазвайте указанията на етикета, ако са дадени такива. Задължително запазете опаковката, за да видите дали впоследствие зеленчуците отговарят на тези, които сте искали. А също ще ви подсеща и дали растението е сорт или хибрид, за да знаете да си оставите ли семена от него.

Добре е да купите приблизително толкова семена, колкото ще засеете, не се презапасявайте. При някои сортове, от които нямате нужда от толкова семена, може да се комбинирате с някои съсед или приятел, и да си ги разделите. Така ще опитате повече сортове.

Попитайте и консултантите за семена, които са т. нар. за професионалисти. По подобие на семената, които се купуват за фермерските стопанства, те са селекционирани да са толерантни на някои вредители, както и на неблагоприятни фактори на средата. Разбира се, имайте предвид, че тези семена, са по-скъпи.

Направете тест за кълняемост

Ако имате съмнения

Ако използвате семена от специализираните магазини, това трябва да гарантира тяхното качество, а в това число и тяхната кълняемост.

Семена, които обаче сте събрали от дворната градина, както и по-старите такива, е препоръчително да ги проверите.

За да гарантирате достоверността на теста в домашни условия, трябва да спазите няколко условия. Първото е температурата на въздуха да е между 18-22 градуса, и второ - семената да са постоянно и леко навлажнени.

Тест в 3 стъпки:

Вземете подходящ плитък съд.

На дъното му поставете навлажнена филтърна хартия.

Върху нея подредете предварително преброените семена.

Най-лесно ще определите процента на кълняемост, ако използвате кръгъл брой семена -10, 20.

След около седмица до 10 дни семената започват да покълват. Избройте непокълналите семена и пресметнете какъв е процента на кълняемост.

За колко дни са готови някои видове

При осигуряване на оптимални условия - топлина, светлина и храна, младите растения са готови за разсаждане за различен период от време.

Домати - 60-65 дни

Пипер - 70-80 дни

Краставици - 25-30 дни

Зелето и другите зеленчуци от същото семейство - 35 дни.

Сеитбата е и според засаждането в лехата

Почвата трябва да е топла

Преди да започнете да засявате семената, за да произведете разсад, трябва да знаете, кога ще засаждате разсада в градината. Това се съобразява според времето, необходимо за развитието на отделните видове, както и климатичните условия в отделните райони.

Нито избързването, нито закъсняването е желателно.

Кои са факторите:

Опасност от късни пролетни слани. Ако се дългогодишен градинар, би трябвало да знаете, ако не - попитайте някой съсед.

Важно е почвата и въздухът да се затоплили достатъчно, за да не страдат засадените растения. Ако почвата е студена, ще има проблем с прихващането на растенията.

Трябва да знаете и изискванията на отделните зеленчуци към температурните условия. Доматите се нуждаят от минимум 10 градуса, за да се засадят в градината.

Температурата за пипера и краставиците трябва да е 12-13. Зелето издържа по-студено време и обикновено се засажда в края на март - началото на април.

КАЧЕСТВЕНИ СЕМЕНА

За да сте сигурни в качествата на семената, купувайте от проверен производител или търговец. Винаги четете срока на годност, който е посочен на етикета, както и процентът на кълняемост.

Спазвайте и препоръките за засяване и засаждане, ако са дадени такива.

Обеззаразете срещу вирусните болести

Препоръчително е за семената от градината

Вирусните болести са едни от най-опасните за всички културни растения. Те не могат да се лекуват и в повечето случаи болните растения трябва да се унищожат. Затова е препоръчително срещу вирусите да се вземат превантивни мерки. Това става с обеззаразяването на семена, които сте добили от зеленчуците от градината. Не се налага да се прави при семената, които сте купили, тъй като се предполага, че те са обработени фабрично.

За да предотвратите възникването на вирусна инфекция, може да обработите семената с помощта на висока температура. За целта през първия ден поставете семената при температура 30-40 градуса, на втория ги дръжте при температура 50-55 градуса, а третия ден повишете температурата до 78-80 градуса.

Ако прилагате този метод, необходимо е да подходите много внимателно, тъй като повишаването на температурата с 1-2 градуса, особено в последния ден, може да е гибелна за семената.

ПРИ ЛУКА

Ако засявате 2-3-годишни семена от лук, няма опасност. Обикновено след този период вирусът вече не се е запазил и вероятността растенията да се заразят е минимална.

Още от Зеленчуци
0

Колкото и магданозът да изглежда лесен за отглеждане, не е точно така. И проблемът идват от това, че семената му поникват много трудно. Освен това понякога се изяждат от някои почвени вредители

0

За да имате зелен лук и чесън за пролетта, сега е времето да засадите луковичките или да засеете семена, ако сте си отгледали. За целта почвата се обработва много добре

0

Правят се есенни сеитби * Ориентировъчно в началото на септември в Северна и в средата на месеца в Южна България се сеят семената на главеста салата и маруля

0

* 25 дни - репички * 30 дни – салата крес * 45 дни - спанак * 65 дни - ранни моркови * 75 дни - краставици, царевица * 90 дни - грах, фасул * 100 дни - чесън и кромид лук * 105 дни - ряпа * 110 дни –

0

Алабашът е двугодишно кореноплодно растение. През първата година образува късо стъбло и глава, която се консумира. На втората година се развива цветоносно стъбло, с цветове и семена

Последни новини
0

Вал Поскияво е световен пионер в биологичното земеделие. Местните обработват земята по този начин от около 30 години Ива Тончева Всичко започва през 2000 година

0

Условията ще са добри за почвообработки и за развитие на засятата зимна рапица След топлото и сухо време от началото на септември, което възпрепятстваше качествените предсеитбени почвообработки и

0

През септември започват да зреят късните сортове ябълки, круши, праскови и сливи. * От ябълките това са: Златна Пармена, Джонатан, клонове на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Канадска ренета

0

На богата реколта се радва Станка Маринова Микова, с. Манаселска река, община

0

Докато още сме на тема луковични цветя, ще се възползваме, за да отговорим на някои от най-често задаваните въпроси относно лилиума. Този красавец с едри

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерите на Република Северна Македония и Република България Зоран Заев и Бойко Борисов разговаряха по телефона за сътрудничеството между двете страни, съобщават изданията в Скопие, предаде БТА. В телефонния разговор е била обсъдена и организацията на посещение в скоро време на премиера Зоран Заев в Република България

Слаба геомагнитна буря е регистрирана у нас около 19.00 ч. в неделя, показват данните на Института по геофизика, геодезия и география в БАН. Смущението е продължило с по-голяма интензивност в часовете около и след полунощ. Планетарният индекс, който традиционно измерва тези явления, достигна стойност 5.3 от 9-степенната скала, предаде Нова тв

Военните действия в Нагорни Карабах са продължили в нощта срещу понеделник. Това написа официалният представител на Министерството на отбраната на Армения Артсрун Ованесян на страницата си във „Фейсбук“, предава ТАСС. „През нощта военните действия продължиха, нашите Въоръжени сили постигнаха значителен успех