Кореноплодните видове са студоустойчиви

Морковите, а и останалите кореноплодни култури са доста непретенциозни. Малко градинари срещат трудности в процеса на отглеждането им. Но събирането на реколтата може да повдигне въпроси при начинаещите.

Кога трябва да започнете да събирате кореноплодни растения? Как да ги съберете и как да ги подготвите за съхранение?

Срокът на съхранение на реколтата, хранителната стойност и вкусът на кореноплодите зависят от навременното и правилно събиране.

Времето за събиране на реколтата зависи от няколко фактора: характеристиките на сорта, метеорологичните условия и района на отглеждане.

Морковите са сравнително студоустойчива култура. Те понасят добре леки есенни слани и дори стават по-сладки след леко застудяване. Въпреки това, твърде късното, както и твърде ранното събиране на реколтата, може да повлияе негативно на съхранението на кореноплодите.

Когато планирате събирането на реколтата, трябва да се съобразите с времето на сеитба. Морковите, засети през лятото, се берат последни.

Сорт

Разбира се, времето за събиране на морковите се влияе и от сортовите характеристики. Има ранни, средноранни и късни. Всички имат различен вегетационен период, т.е. времето, необходимо на растението да поникне, да расте и да даде реколта.

0 Периодът на зреене на ранните сортове моркови е 70-90 дни. Те се прибират в края на лятото, когато се образуват кореноплодите. Тези моркови се съхраняват за по-кратък период от среднозрелите и къснозрелите. Следователно, те се консумират първи или се използват за преработка почти веднага след прибирането на реколтата.

0 Средноранните моркови узряват за 80-110 дни. Подходящи са както за преработка, така и за съхранение.

0 Кореноплодите от късни сортове (вегетационният период е повече от 110 дни) се берат през есента. Тези моркови са плътни, имат добра съхранимост и могат да се запазят до следващата реколта. При съхранение при ниски температури вкусът на кореноплодите не се губи.

Времето за периода

Важно е да се вземат предвид метеорологичните условия. Ако лятото е било горещо, морковите ще узреят по-рано, ако е студено - по-късно. Обърнете внимание на валежите. Ако есента е дъждовна, морковите може да започнат да се напукват или гният, така че е по-добре да се съберат преди продължителни дъждове. Това е важно и защото при сухо време кореноплодите натрупват повече захари, което подобрява вкуса им.

Външни признаци

Можете да определите, че морковите са готови за прибиране по външни признаци. Първо, обърнете внимание на върховете: долните и средните листа на узрелите моркови започват да пожълтяват и увяхват. Ако върховете са зелени, но смятате, че кореноплодите са узрели, внимателно изкопайте няколко от тях. Зрелите моркови имат наситен цвят, характерен за сорта, и достигат дължината, посочена на опаковката със семена. А друг важен признак за узрели моркови, е наличието на тънки бели корени върху кореноплода.

Важно е да не се отлага прибирането на реколтата, особено ако се прогнозира дъждовно или студено време. Преполиването на почвата може да доведе до напукване на корените, а сланите могат да повредят върховете на морковите, което ще намали срока им на годност.