Билките притежават множество свойства, които се прилагат при различни състояния. Едно биле може да има повече от едно действие.

Например при суха кашлица трябва да се приемат билки, които допринасят за оводняването на тъканите, докато при влажна се подбират такива, които помагат за отделянето на секрета.

* Подбел (Tussilago farfara) е билка, която съдържа много витамин С. Растението подпомага отхрачването и действа противовъзпалително, успокоява кашлицата. Използват се листата, които се събират през пролетта.

* Корен от сладник (Glycyrrhiza glabra) има свойството да успокоява лигавиците, действа спазмолитично, противовъзпалително и отхрачващо. Използва се при много повече неразположения, освен кашлица. Растението е член на семейство бобови, красиво е и се среща у нас, но като билка се използват само корените му.

* Лечебна ружа (Althaea officinalis) е широко разпространено растение, познато с много имена у нас. В корените си тя съдържа слизести вещества, които са отговорни за нейните отхрачващи, противовъзпалителни и смекчаващи свойства. Като билка се прилага при различни кашлици, проблеми със стомаха, възпаления в устната кухина и още много други. Приложение в народната медицина намират и листата .

* Лопен (Verbascum thapsus) е виждал всеки край пътя, на полето и дори в градски условия. Растението е двугодишно, цветоносът достига завидна височина, а самите цветове са ярко жълти. Точно те се използват за приготвянето на отвари. Приложението им преминава отвъд проблемите с дихателните пътища, кашлицата и др.

* Широколист живовляк (Plantago major) - нарочен за плевел, живовлякът всъщност е ценна билка. Той е познат с много имена, а няма и как да бъде объркан с друго растение. Използваемите части са листата. В тях се съдържат витамин С, витамин К, полизахариди, дъбилни, слузести и горчиви вещества. Действат противовъзпалително, антибактериално, антимикробно, отхрачващо и т.н. Приема се най-често под формата на отвара.

* Червен бряст (Ulmus rubra) - наречен още хлъзгав. Лечебни свойства се приписват на вътрешната част на кората, плодовете и листата. Брястът се прилага за лечение на бронхит, настинки и възпаления на горните дихателни пътища, херпеси, циреи и др.

Към списъка могат да бъдат добавени още евкалипт, чесън, исоп, риган, мента, градински чай, мащерка, босилек, валериан и много други.