Две нови научни статии разглеждат доказателства, които сочат, че ежедневната консумация на бадеми може да подпомага здравето на червата и потенциално да влияе върху сърдечно-съдовите резултати чрез ос „черва-сърце". И двете статии са финансирани от Almond Board of California.
Бадемите и пребиотичният потенциал
Първият обзор, „Потенциалният пребиотичен ефект на бадемите", оценява съществуващите проучвания, за да прецени дали бадемите функционират като пребиотици. Пребиотиците служат като източник на храна за полезните чревни бактерии в дебелото черво, подпомагайки разнообразието в чревната микробиота.
Проучването стига до заключението, че бадемите подобряват баланса и разнообразието на чревните бактерии, като увеличават нивата на Bifidobacterium, Lactobacillus и Roseburia. Те са свързани и с по-високо производство на късоверижни мастни киселини (SCFA), които играят роля в защитата на лигавицата на червата, облекчаването на възпаленията и поддържането на метаболитното здраве.
„Това проучване показва, че бадемите действат като пребиотици, подпомагайки здравето на червата", казва професор Джак Гилбърт от Калифорнийския университет в Сан Диего, ръководител на проекта „Хранене за прецизно здраве" на Националния институт по здравеопазване и съавтор на статията. „Бадемите съдържат диетични фибри, полифеноли и неразградими въглехидрати като олигозахариди, които осигуряват пребиотичния им ефект."
Проучването отбелязва необходимостта от по-нататъшни стандартизирани изследвания, за да се установи необходимият прием и продължителност за измерими ползи за здравето на червата.
Бадемите и оста черва-сърце
Второто проучване разглежда връзката между консумацията на бадеми, сърдечно-съдовите резултати и микробиома на червата. Изследователите съобщават, че бадемите могат да намалят LDL-холестерола и кръвното налягане, като същевременно насърчават производството на полезни чревни бактерии и късоверижни мастни киселини (SCFA), по-специално бутират.
„Оста на червата и сърцето е нова и интересна област на интерес в сърдечно-съдовите изследвания, а нашият литературен преглед показва, че бадемите могат да окажат положително влияние върху нея", казва д-р Равиндер Нагпал, съавтор на статията и директор на The Gut Biome Lab във Флорида Стейт Университет. „Консумацията на бадеми изглежда регулира чревния микробиом, насърчава растежа на полезни бактерии и увеличава производството на бутират."
Статията подчертава, че макар бадемите да изглеждат, че влияят както на чревното, така и на сърдечно-съдовото здраве, са необходими по-целенасочени проучвания, за да се разберат механизмите.
Хранителен състав
Бадемите съдържат вещества с пребиотичен потенциал, включително фибри, полифеноли и олигозахариди. Една порция от 28 грама осигурява 6 грама протеини, 4 грама фибри, 13 грама ненаситени мазнини, 1 грам наситени мазнини и 15 есенциални хранителни вещества. Те включват 77 мг магнезий, 210 мг калий и 7,27 мг витамин Е.
И двете рецензии потвърждават неотдавнашна консенсусна статия, в която се заключава, че бадемите стимулират полезните бактерии и производството на късоверижни мастни киселини, което има потенциални последствия за метаболитното здраве.
Коментари