Редовната консумация на пълнозърнести храни помага за поддържане на по-високи когнитивни показатели и намаляване на риска от загуба на паметта при хора на средна и по-висока възраст. Това показва проучване, публикувано в списание Food & Function (F&F).

Анализът обхваща повече от 5000 души със средна възраст 64 години. Изследователи от Чунцин и Пекин са сравнили техните данни с резултатите от тестове за внимание, памет и умствена скорост, пише БГНЕС.

Оказа се, че участниците, които консумират повече пълнозърнести храни (около 75 грама на ден), се представят по-добре на всички когнитивни тестове и са с 18% по-малко склонни да изпитат леки когнитивни нарушения. Връзката между консумацията на пълнозърнести храни и подобрената вербална памет и концентрация е особено силна.

Учените отдават този ефект на високото съдържание на фибри, витамини от група В, магнезий и антиоксиданти в зърнените храни, които насърчават съдовото здраве и защитават невроните, съобщава БНР.

Авторите подчертават, че дори малко увеличение на пълнозърнестите храни в диетата може да бъде лесен начин за поддържане на паметта и умствената яснота в напреднала възраст. Преди това бе доказано, че пълнозърнестите и обогатените рафинирани храни насърчават метаболитното здраве и намаляват риска от затлъстяване.