Изследователи от King's College London са разработили първите научно обосновани диетични насоки за възрастни с хроничен запек, като са идентифицирали конкретни храни и добавки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Резултатите са публикувани в списанията Journal of Human Nutrition & Dietetics и Neurogastroenterology & Motility и са одобрени от Британската диетична асоциация.
Според насоките, консумацията на киви, ръжен хляб и вода с високо съдържание на минерали може да облекчи хроничния запек. Проучването също така установи, че добавките с псилиум, определени пробиотични щамове и добавките с магнезиев оксид могат да бъдат ефективни. В контраст с това, други често препоръчвани подходи, включително диети с високо съдържание на фибри и добавки със сена, се оказаха с ограничени доказателства в тяхна подкрепа.
Изследователският екип приложи рамката GRADE, за да оцени силата на доказателствата от повече от 75 клинични проучвания, в резултат на което бяха формулирани 59 препоръки за хранене и 12 приоритета за научни изследвания.
Д-р Ейрини Димиди, водещ автор и лектор по хранителни науки в King's College London, заяви: „Хроничният запек може да има огромно влияние върху ежедневието на човек. За първи път предоставяме насоки за това кои диетични подходи могат наистина да помогнат и кои диетични съвети нямат доказателства."
Проучването подчертава необходимостта от подобрени изследвания в областта на храненето, като отбелязва, че повечето съществуващи проучвания се фокусират върху единични интервенции, а не върху цялостни хранителни модели. „Храненето с диета, богата на фибри, предлага много ползи за цялостното здраве и е често препоръчвано при запек. Нашите насоки обаче установиха, че просто няма достатъчно доказателства, които да подсказват, че това действително помага при запек. Вместо това, нашето проучване разкрива някои нови диетични стратегии, които наистина могат да помогнат на пациентите." допълва д-р Димиди.
„Това означава, че отсега нататък хората, страдащи от запек по целия свят, могат да получат актуални съвети, базирани на най-добрите налични доказателства, за да подобрят симптомите си и благосъстоянието си", казва професор Кевин Уилън, старши автор и професор по диететика в King's College London.
Насоките имат за цел да подпомогнат здравните специалисти и пациентите в справянето със запека чрез диета, като същевременно подчертават необходимостта от по-нататъшни висококачествени проучвания за потвърждаване и разширяване на тези констатации.
Коментари