Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов

Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за най-опасните от тях - вкисване и цветясване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии.

Те се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация.

Важното е да не се създават благоприятни условия за тяхното развитие.

Такива са: наличие на въздух над повърхността на виното. Затова младото трябва да се съхранява в пълни съдове без въздушна камера.

Много добри са за целта неръждаемите съдове с плаващ капак - има ги с обем от 100 до 1000 л.

В тях капакът е подвижен и с напомпване се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух, обяснява консултантът ни инж. Николай Бакалов.

Виното се запазва много добре, когато се държи в стъклен съд
Виното се запазва много добре, когато се държи в стъклен съд

За домашните стопани е добре да сложат виното в стъклени дамаджани с тапа - желателно е да не се оставя въздух или не повече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Те трябва да знаят, че дори и температурата да е малко по-висока, ако няма въздух, виното не вкисва.

Температура над 20°C също е опасна

Докато ниските температури са благоприятни за бързото избистряне и отделянето от утайката. Т.нар. откаляване се прави 2-3 пъти.

Първото е октомври или ноември, когато се отделя грубата дрождена утайка. Второто е през декември или януари. Третото в края на зимата, ако има паднала утайка от винен камък.