Раните им трудно зарастват, за разлика от овошките

Хоби лозарите да знаят, че за разлика от овощните дървета, лозата не си е изработила вещества, с които раните могат да зарастват.

Нараняванията при нея се запълват от вътрешната страна с вещество, наречено клей, но то не е в състояние да затвори изцяло раната, през която може да проникне вода и зараза.

Затова, когато режете по-старите пръчки след беритбата, внимавайте.

Те трябва да се прерязват през по-горния възел така че да се запази диафрагмата (преградата), която затваря двете междувъзлия и не пропуска вода надолу по пръчката.

Отрезите да се правят перпендикулярно на пръчките.

Когато се прерязват многогодишни части като рамена и кордони, след това получените рани е добре да да се заглаждат с остро ножче

В противен случай тяхната неравна повърхност ще задържа повече влага, която е причина за развитието и на гъби и плесени.

Внимание!

При прерязването на тези части в никакъв случай не трябва да се допуска разпукване на тъканите.

Инструментите трябва да бъдат отлично наточени!

Много са доволни професионалните лозари от акумулаторните или пневматични лозарски ножици
Много са доволни професионалните лозари от акумулаторните или пневматични лозарски ножици