Прибира се, когато придобие характерния си цвят

Няма голяма разлика между бялото главесто зеле и червеното зеле, а също и виолетовото, що се отнася до технологията на отглеждането им. Грижите за повечето видове зелета са едни и същи.

Червеното зеле се отличава основно по външен вид, тъй като има наситената виолетова окраска на листата, а виолетовото - лилавееща. Това се дължи на по-големите количества специален антоцианов пигмент, който се съдържа в тях.

От своя страна червеното зеле също има различни видове. Някои сортове са с по-овална глава, а други са с обратно-яйцевидна форма.

Освен това се различават и по формата на листата - някои са по-гладки, а други са слабо вълнисти.

Червеното зеле също е студоустойчиво, издържа температури до минус 5 градуса. Зелките се прибират, когато придобият характерното за вида оцветяване.

Избирайте внимателно главите за съхранение

Трябва да са плътни и здрави

Градинарите, които ще оставят няколко зелки за съхранение в избата, трябва да ги изберат много внимателно. Важно условие е зелките да са добре завити и плътни. По листата им не бива да има напетнявания, тъй като впоследствие по време на съхранението най-вероятно ще се развие някаква зараза.

Например гниенето може да нападне зелето както в градината, така и това, оставено в зимника.

По обвивните листа на болните растения се образуват кафеникави петна, които постепенно се уголемяват. При наличие на влага се образува налеп. Вследствие на това нападнатите листа загниват и предават гниенето и на здравите. Впоследствие почти цялата глава загнива. Нападнатите зелки са напълно негодни за консумация.

На топло зимува и в градината

Оставя се в най-южните райони

Практика е в по-топлите и южни райони на страната да се оставят по няколко зелки, които да зимуват в градината. Това е възможно, тъй като растенията имат много голяма студоустойчивост.

И все пак, ако има опасност от силни студове, трябва да осигурите защита на растенията. Може да го направите с подходящи материали - слама, царевичак, полиетилен или други.

В топли дни е важно покривалата да се свалят, тъй като влажността се повишава и зелките може да загният.

СТАРА ПРАКТИКА

Някои градинари съхраняват зелето така. За целта всяка зелка се вади с корена, почвата се изтръсква и растението се провисва буквално с главата надолу.

По този начин зелките не се допират, проветряват се добре, което е предпоставка за по-продължителното им съхранение.