Качествена джиброва

04 октомври 2019
В лозята
48501
Няма снимка
Някои предпочитат джибровицата и могат да я правят по вкуса си
 

По рецепта на читател

То е ясно че най- добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли, казва Георги Георгиев от Вакарел.

Той споделя и своята рецепта:

Ако имаме 200 кг бяло грозде , чепките се отделят, зърната се смилат и се изцежда гроздовия сок. Пълним едно буре - от 100 л. остават около 90-100 кг. джибри.

Те се оставят за 3-4-5 дни в качето, за да могат винените дрожди да се размножат и по-бързо да преработят допълнително сложената захар.

Хубаво е да не се прекалява със захарта

Но пък и не може да оставим джибрите сухи, затова към тях се добавя приблизително такова количество захарен сироп, колкото е бил гроздовият.

След прибавянето на шербета може да възникне проблем с киселиността. гроздовите дрожди обичат киселичко, за да работят - затова на всеки килограм захар се добавя пакетче лимонтозу от 10 грама.

Или се получава:

За джибри от бяло грозде са нужни 90-100 кг гроздови джибри, 20 кг захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80 литра вода.

Приготвяне

След отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето, джибрите се оставят в съд за 3-4 дни.

На четвъртия ден 20 кг захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 литра вода.

Температурата на захарния сироп, преди да се добави в джибрите, трябва да е около 30 градуса.

Материалът се бърка сутрин и вечер поне една седмица.

След това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

Още от В лозята
0

Ако не го направите, те много бързо могат да плесенясат Изпразнените от виното бурета трябва веднага да се измият старателно. Задължително е да се опушат чрез изгаряне на сяра и да се поставят за

0

Наред с грижите, които се полагат за новозасадените лозя през вегетационния период - обработка, торене, напояване и опазване от болести и неприятели, наложително е да се загрибват през есента

0

В отговор на въпрос на нашия читател Вектор Ангелов за три винени сорта, които го интересуват като родовитост и начин на отглеждане - Шардоне, Алиготе, Совиньон, обясняваме всичко

0

В края на зимата вземете съответните мерки Доста въпроси постъпват в редакцията ни относно това какво трябва да направим с виното в края на студените месеци и вече настъпилите дни с високи

0

Какво да се знае и за двора, и за вилата Присаждането на лози по време на вегетацията е т.нар. присаждане на зелено. Това е по-лесният начин, отколкото на зряло, но много често излиза

Последни новини
0

Това е проблемът, който се стремят да решат всички животновъди. И новите технологии биха помогнали - например използването на акселерометри при говедата

0

В дните на Великденските пости, все пак можете да се поглезите с вкусен шоколадов сладкиш. Той няма да ви отнеме много време за приготвянето, но резултатът ще ви изненада

0

Европейските страни бяха изправени пред ново предизвикателство в контекста на пандемията от коронавируса. Поради карантинните мерки в селскостопанския сектор няма достатъчно работна сила

0

Препоръчваме подходящите фуражи и добавки за подрастващи Малките се захранват още от 7-ия ден с предстартерен комбиниран фураж до достигане на 10 кг жива маса

0

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща. Най-допусканата грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. Трябва да е точно обратното

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Наблюдаваме ви”, пише в мейл шефът на Axos Financial Inc до служителите, които работят от дома си, съобщи БГНЕС. „Ние улавяме натисканите от вас клавиши. Регистрираме уебсайтовете, които посещавате. На около 10 минути правим снимка на екрана… Затова се захващайте за работа - или ще понесете последствията“

Журналистите могат да се групират. Така че да няма незададен въпрос. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет, след като стана ясно, че брифингите на Националния оперативен щаб ще се провеждат само веднъж дневно - в 17:00 часа, а не както досега и в 8:00 часа всяка сутрин. Това го правим за здравето на щаба и на журналистите

Птици, които пеят на воля, разхождащи се из градовете глигани - вследствие на карантината заради новия коронавирус. Животни и растения се възползват от тишината и спокойствието, докато на много хора им доставя удоволствие да съзерцават природата, предадоха Франс прес и БТА. През първите дни след въвеждането на карантината хора преоткриват