Припомняме ги навреме

При производството на домашно вино често се допускат едни и същи грешки, дори и от най-добрите майстори.

Кои са те и как да ги избегнете?

Разбира се, че на първо място трябва да бъде хигиената и пак хигиената

Тя е най-често срещаната причина, която довежда до получаването на некачествено или болно вино.

Много често не се полагат всички необходими грижи за поддържане на съдовете и съоръженията.

По тази причина често се появява мирис на плесен и на оцет.

Редно е веднага след използване всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен, да се напуши, докато още е влажен.

Серният двуокис е необходим

защото той се свързва с влагата по дъгите на дървения съд, в резултат на което се образува серниста киселина.

Тя пък заедно със свободния серен двуокис изпълнява най-важната дезинфекционна функция.

Да не се злоупотребява със захарта

Това много често довежда до получаването на некачествена напитка, която сладни неприятно.

Много грешки се правят и при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст.

Стремежът към повишаване на захарността най-често не се налага, но се допуска.

Какви са правилата за захарността?

За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече.

За червени вина - съответно от 20 до 22%.

Много стопани обаче, когато преценят, че гроздето им е малко, се втурват да добавят вода и захар.

Ако има нужда от това, то да знаят, че не трябва да прекаляват.

Когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, трябва да се спазва правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг каша от грозде или мъст захарността се повишава с 1%

На база количеството на гроздето и действителната захарност лесно може да се изчисли необходимото количество захар.

Как се добавя захарта?

Определеното количество захар първо задължително трябва да се разтвори много добре в мъст.

Този обем се връща в общото количество каша или мъст и задължително се разбърква по-дълго време за добро размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но е необходимо всеки ден процесът да се наблюдава.

Със захарта винаги трябва да се внимава
Със захарта винаги трябва да се внимава
Преси и всички съдове трябва да се подчиняват на правилото за хигиената
Преси и всички съдове трябва да се подчиняват на правилото за хигиената