Имаме животни, които са в Топ 1% по генетика

 

България стои гордо на световната карта на държавите, в които се развъжда една от най-скъпите породи говеда на Земята - Wagyu (Вагю). С помощта на опитни зооинженери от страната и чужбина, родните фермери успяват да се представят достойно на престижни международни форуми посветени на елитната порода.

Според специалистите, породата Wagyu е

абсолютният шампион и лидер в света

сред говеждите породи, които правят най-съвършената мраморизация на месото. Това е така поради уникалните гени, благодарение на които месото става сочно и с неповторим вкус. На международните пазари 350 кг Wagyu трупно тегло достига цена от 20-25 хиляди долара. В България обаче всеки може да опита нежната текстура и безупречния вкус на говежди рибай стек от оригинално японско чистокръвно черно Wagyu срещу 498,80 лв./€255,03 за килограм.

За породата и нейното развитие в България

„Български фермер" разговаря със зооинженер Здравко Иванов, който от 25 години се занимава с генетика и репродукция на селскостопански животни. Той е един от най-опитните консултанти по отглеждане на месодайни и млечни породи и в частност на елитната японска порода Wagyu в България. Също така е изпълнителен директор на Асоциация на пасищното животновъдство:

„Ако прочетете повече за породата, ще видите, че през 1976 г. е бил последният експорт на животни от Япония и тогава

японският император забранява изнасянето

на живи животни, ембриони и семенен материал

с цел да консолидира търсенето и предлагането да се концентрира в Япония. Но пък в началото на века са направили няколко експорта към Австралия и Съединените щати и оттам вече е тръгнало активното развъждане на породата. Българската популация идва от Германия, където е внесена от Съединените щати и Австралия.

Единствената ферма за чистопородни

животни Wagyu в България

в село Палици, Великотърновско, е член на Australian Wagyu Association, която от своя страна участва в световния BREEDPLAN - модерна генетична система за оценка на месодайните говедовъди в целия свят, обединяваща фермери, които отглеждат японската порода Wagyu. При създаването на фермата в село Палици, внесохме 17 животни от Германия. Благодарение на целенасочена развъдна работа и покупка на най-качествените ембриони в света, днес стадото вече наброява над 130 животни, които са абсолютно чистокръвни Wagyu. Животните, които се отглеждат в тази ферма, са от най-квалитетната част на популацията в Европа."

По думите на инж. Иванов,

няма особени специфики при

отглеждането на елитната японска порода

„Към това животно трябва да се отнасяме с грижа и внимание, както към всички останали животни. Абсолютно несъстоятелни са митовете, че трябва да се масажират или да им се дава бира. Това са си нормални животни, които се нуждаят да им бъдат подсигурени качествени фуражи, хубава вода и релевантни парцели за пасане, защото обичат пасището и животът им да минава по този начин. Те не са животни, които да бъдат затворени в оборите. В нашата климатична зона се адаптират изключително лесно.

Средното тегло на женските Wagyu

в пълна зрялост може да достигне 600-650 кг,

докато мъжките могат да станат и 850-900 кг. За разлика от другите месодайни породи, породата е по-къснозряла и достига полова зрелост на 18-20 месеца. Животните, които преминават през угоителна програма, се колят обикновено на около 36 месеца.

Цените на семенния материал зависят от качеството на гените в съответната сламка със сперма.

Цената на ембрионите е още по-висока, защото тук се комбинира най-доброто както от мъжкото, така и от женското. Да, развъждането е скъп процес, особено когато се имплантират ембриони. Също така не всеки специалист може да поставя с успех ембриони. Ние ползваме специалисти от Германия и Канада. Опит правят в последните години и няколко български ветеринарни лекари, които с променлив успех се справят с тази задача.

България следва тенденциите

на световните пазари,

но ние сме в абсолютен тренд. Търсенето надвишава многократно предлагането и цената на месото от Wagyu в цял свят е изключително висока. За една пържола от 200 грама във Франция или Италия бихте могли да заплатите около 300-350 евро. Това не следва българската действителност, защото тук нещата се случват по различен начин.

В седмицата аз отговарям на минимум 10-15 обаждания от различни фермери, които се интересуват от това как биха могли да развъждат Wagyu, как породата би могла да се кръстоса и какво би дала при другите породи. Относно покупката на тези животни, ако една незаплодена юница Ангъс струва около 2 200 евро, то една юница Wagyu се продава за около 10 000 евро. Това е петкратна разлика, но всяко едно евро си струва цената.

Изключително ентусиазирани оптимисти сме за развитието на пазара на Wagyu в България. Месото е премиум клас и, разбира се, е ценено високо от познавачите. Хората, които са го опитали веднъж, търсят това месо дори и в кръстоски с Абърдийн Ангъс - една друга качествена месодайна порода. Кръстоската на Wagyu с Абърдийн Ангъс става все по-търсена, тъй като още на първо поколение, на F1, японската порода променя качеството на месото и степента на мраморизация дори на самия Ангъс.

Към момента има една единствена ферма, където се отглеждат вече около 130 чистопородни животни. От нея имаме реализирани няколко продажби. Ние отделихме най-добрите генотипирани мъжки животни, които са родиха във фермата и ги предоставяме на Станцията за изкуствено осеменяване в Сливен.

Тази година участвахме в изключително

интересен международен симпозиум

за породата, който се проведе в Австралия, в град Пърт. Имахме възможността да посетим ферми, да се срещнем с фермери от цял свят и да обменим опит. В симпозиума участва зооинженер Деница Драгомирова, която полага много старание и усилия за развитието на тази порода. Тя присъедини фермата към Australian Wagyu Association и успешно управлява развъдния процес.

За нас е чест, че имаме животни, които са в Топ 1% от породата в света и Топ 1 в Европа по генетични оценки. Това само може да показва с каква генетика се работи. Една малка България на картата на света редом с големите в бранша.

През 2024 г. за първи път участвахме

в животновъдното изложение в Сливен

и тази година с интерес го очакваме отново. Миналата година представихме бик, който беше първото родено мъжко животно в България и беше изпратен в станцията за добив на семенен материал. Кръстихме го Котоошо в чест на най-успешния български състезател по сумо в Япония. Тази година най-доброто теле сме кръстили Кубрат и възнамеряваме при постъпването му в станцията по изкуствено осеменяване да поканим негов кръстник официално да стане Кубрат Пулев.

Въпреки усилията на фермерите и

зооинженерите, към момента развъждането

на животните от породата Wagyu не се подпомага

по никакъв начин от държавата, защото няма регистрирана развъдна асоциация, а за това трябва да привлечем и другите фермери, които създават ферми с животни от тази порода. Повечето фермери, които отглеждат Wagyu в България, са загърбили математиката. Създават тези ферми просто, защото сърцето им ги тегли да ги развъждат и да правят нещо, което е по-различно, хипериновативно, най-доброто в света. Благодарение на тези хора има прогрес.

В кариерата ми дотук, като зооинженер, съм

имал възможността да внеса за първи път

в България и да пробирам две говежди породи. Едната е Normande от Франция, която е изключително интересна поради факта, че млякото от нея е с бета-казеин тип А2, който не причинява алергия при консумация от хората. Във Франция то се изкупува с 30% по-висока цена, защото се използва за производство на детски храни. Другата порода, е Wagyu - това е много повече от порода говеда - тя е символ на прецизност, традиция и кулинарно изкуство.

Два пъти в годината аз, като управител на компанията, която продава генетика, организирам обучителни семинари. Подбирам внимателно темите в областта както на млечното, така и на месодайното говедовъдство, новите технологии и иновациите за българските фермери. Каня специалисти от световен ранг от Европа и Америка. За моя голяма радост, семинарите ми се посрещат с огромен интерес. Винаги присъстват не по-малко от 140 фермери.

През последните няколко седмици и месеци

съм затрупан с въпроси от различни стопани,

които гледат все повече как да роботизират фермите и грижите за стадата си. Добивът на мляко е най-възловият момент поради острата липса на работната ръка. Този демографски колапс създава огромни проблеми, просто спира развитието, спира желанието на фермерите да заделят пари за иновативни технологии, да правят инвестиции.

Моделът на изкупуване на млякото

в България е объркан

и тук голяма част от млекопреработвателите измерват млякото на физически литър, дори не на килограм. Във всяка цивилизована държава килограмът е мярката за изкупуване на мляко. Българските преработватели дори не се интересуват толкова от състава на млякото по отношение на масленост, протеини и соматични клетки, На основата на това да съставят различни добавки или бонуси за фермера да добива по-качествен продукт. Не казвам всички на 100%, но до голяма степен, Това е съществен е недостатък на пазара на мляко,

Пазарът на месо пък е още по-неправилно уреден

Може би тук има някаква връзка и подпомагането. Повечето хора, с които контактувам, са убедени, че действащата схема е погрешна, и че субсидиите би трябвало да се отпускат за произведена продукция.

Млякото от породата Normande е с бета-казеин тип А2, който не причинява алергия при консумация от хората.
Млякото от породата Normande е с бета-казеин тип А2, който не причинява алергия при консумация от хората.