Млечната продуктивност може да се предскаже до голяма степен от типа на тялото, изразяването и развитието на индивидуалните външни характеристики и характеристиките на производството на мляко.

Високопродуктивните млечни крави от всички породи,

като правило, имат следните телесни характеристики:

  • добре развито дълго тяло и обемна коремна кухина;
  • здрави, но не груби кости;
  • прави крака;
  • лека глава;
  • широко и дълго дупе;
  • жлезисто голямо виме, с форма на вана или чашка, с ясно видими, извити млечни вени под корема;
  • тънка, плътна кожа с лъскава козина.

Запомнете: Само крави с добре развити вътрешни органи и обемист корем могат да използват масата от груби, сочни и концентрирани фуражи, необходими за производството на голямо количество мляко.

Идеалната млечна крава има триъгълна форма, гледана отстрани и отгоре.

Лошото хранене - особено в ранния период на растеж,

води до недоразвитие на телето,

което се характеризира с такива дефекти като:

  • непропорционално развитие;
  • голяма глава;
  • слаб корем;
  • тънки крака;
  • късо тясно дупе;
  • тесен, остър гръб;
  • ниско живо тегло.

Изводите: Не е препоръчително да се използват

недоразвити крави за производство на мляко. Такива животни няма да покажат добри наследствени качества, дори ако се хранят добре в бъдеще.

Запомнете: Не е изгодно да купувате такова животно дори евтино, бъдещите разходи ще „изядат" всички спестявания.

Не е препоръчително да се използват недоразвити крави за производство на мляко
Не е препоръчително да се използват недоразвити крави за производство на мляко