Млечната продуктивност може да се предскаже до голяма степен от типа на тялото, изразяването и развитието на индивидуалните външни характеристики и характеристиките на производството на мляко.
Високопродуктивните млечни крави от всички породи,
като правило, имат следните телесни характеристики:
- добре развито дълго тяло и обемна коремна кухина;
- здрави, но не груби кости;
- прави крака;
- лека глава;
- широко и дълго дупе;
- жлезисто голямо виме, с форма на вана или чашка, с ясно видими, извити млечни вени под корема;
- тънка, плътна кожа с лъскава козина.
Запомнете: Само крави с добре развити вътрешни органи и обемист корем могат да използват масата от груби, сочни и концентрирани фуражи, необходими за производството на голямо количество мляко.
Идеалната млечна крава има триъгълна форма, гледана отстрани и отгоре.
Лошото хранене - особено в ранния период на растеж,
води до недоразвитие на телето,
което се характеризира с такива дефекти като:
- непропорционално развитие;
- голяма глава;
- слаб корем;
- тънки крака;
- късо тясно дупе;
- тесен, остър гръб;
- ниско живо тегло.
Изводите: Не е препоръчително да се използват
недоразвити крави за производство на мляко. Такива животни няма да покажат добри наследствени качества, дори ако се хранят добре в бъдеще.
Запомнете: Не е изгодно да купувате такова животно дори евтино, бъдещите разходи ще „изядат" всички спестявания.

Коментари