Представи ни ги Институтът по лозарство и винарство

Институтът по лозарство и винарство проведе на 22 август открит ден на десертното и винено грозде.

В момента генбанката на института включва 1695 културни сортове лози, 220 елитни хибридни форми и клонове, 89 директни хибрида и 41 подложки. Разполага и със собствени лозя и изба за производство на качествени вина.

На ползотворна дискусия по проблемите в сектора лозари и любители се запознаха експертно на място с актуалните десертни и винени сортове, дегустираха най-вкусните от тях, както и вина, разработени от технолозите на института.

Според проф. д-р Мирослав Иванов, един от селекционерите, лозарите могат да научат при тях най-подходящите за отглеждане в страната ни десертни и винени сортове

Ние ги представяме, защото имаме все повече въпроси в редакцията за конвенционалното производство, а и за биологичното.

Конвенционалното производство включва всички методи за отглеждане на лозата и борба с болестите и неприятелите.

При него се развива пълният биологичен потенциал, като борбата с болести, неприятели и плевели се извежда основно чрез употреба на химични продукти - пестициди.

От белите десертни сортове като подходящи за отглеждане конвенционално в България са Супер ран Болгар, Плевен, Диана, Брестовица, Болгар, Италия.

От червените десертни сортове за конвенционално производство се предпочитат Мискет плевенски, Велика, Палиери.

Подходящи за конвенционално производство са и безсеменните десертни - Хибрид VI-4, Кондарев 6, Кондарев 10, Русалка 3 и Кишмиш лучистий.

Препоръчаните сортове са типично десертни с големи до много големи, полусбити до рехави гроздове. Имат едри до много едри зърна и типично добре изразено оцветяване на кожиците.

Дегустационните им характеристики ги представят като подходящи за свежа консумация.

Важно е как да се отглеждат по райони

Трябва да посочим, че за района на Северна България посочените конвенционални сортове трябва да се гледат приземно загребно, за да се избегне риска от измръзване през зимата.

Кои са подходящите за конвенционално производство винени сортове.

От белите винени сортове като такива са определени Мискет Отонел, Тамянка, Мискет врачански, Мискет варненски, Шардоне, Совиньон блан и Траминер.

Като подходящи за конвенционално производство червени винени сортове се сочат Сира, Мавруд, Каберне совиньон, Рубин, Букет, Гъмза и Широка мелнишка лоза.

За някои от сортовете, като Тамянка, Мискет врачански, Димят, Мавруд, Широка мелнишка и Мерло, трябва да допълним, че са по-чувствителни на ниски зимни температури и не трябва да се отглеждат стъблено в Северна България.

За биопроизводство

Кои да се предпочитат

За ориентираните към биологичното производство лозари от Института в Плевен припомнят, че отглеждането зависи от правилният избор на сорт, на подходящо място (район), на подходяща технология. Разбира се, целта е строго ограничаване на химическите препарати.

Биологичните лозари могат да получат в научното звено конкретна експертна информация за подходящи сортове. Актуални за тях са белите десертни като Гарант, Августин, Восторг, Плевенски фаворит.

От червените десертни сортове посочват Любимец и Дружба.

Брестовица
Брестовица
Тракийски мавруд
Тракийски мавруд
Плевен
Плевен
Сира
Сира
Каберне Совиньон
Каберне Совиньон
Гарант
Гарант
Августин
Августин