И техните предимства и недостатъци

Всички видове торове, които се използват в лозята, могат да се разделят на: органични, минерални и бактериални. Всеки тип има своите предимства и недостатъци. За да се постигне максимален ефект, те могат да се използват последователност или в комбинация...Но като се отчита необходимостта на лозите към определени вещества на различни етапи на развитие.

Органичните торове

Те са резултат от жизнената активност на животинските организми или разграждането на растенията.

Включват оборски тор, хумус, компост, птичи тор, торф.

В състава им се съдържат основни елементи - азот, фосфор, калий, микроелементи, както и микроорганизми, които подобряват структурата на почвата и превеждат някои вещества във форма, достъпна за растенията.

Компостът например е удивително полезен за насищане на почвения слой с основни хранителни вещества в лесноусвояема форма и освен това помага почвата да се аерира.

Използва се през есента или рано напролет около лозите или между редовете, където се правят канавки и се пробиват специални дупки, които да са така изкопани, че да не се наранява кореновата система. На всеки квадратен метър площ се слагат 5-7 кг тор.

Птичи тор

Много е подходящ за подхранване през лятото, защото има балансиран състав.

Но е много силен, затова трябва да се разрежда и да се прави шербет - да се подава на 40-60 см дълбочина в почвата.

Използването на подобни органични вещества на големи площи е трудоемко и почти невъзможно без специално оборудване.

Но за любителите от години това е постижимо и те го правят.

Както казахме, храненето с пепел също е отличен източник на микроелементи - особено се препоръчва при кисели почви.

Използват метод: За да си улеснят задачата, някои от лозарите предпочитат през есента просто да разхвърлят гнил тор върху повърхността на почвата, така че през зимата с валежите и после с топенето на снега, полезните вещества да попадат до корените.

Минерални торове

Минералните торове се разтварят бързо и са почти веднага достъпни за растенията. Могат да бъдат еднокомпонентни, двукомпонентни и комплексни, които съдържат набор от макро и микроелементи.

От азотните се използват различни видове: амониев нитрат, натриев нитрат, амониев сулфат, калциев нитрат, карбамид.

Ако не знаете...

Натрият и калциевият нитрат се разтварят бързо и затова се препоръчват за хранене на лозите през пролетта. Освен това те са подходящи за всички видове почви и могат да се използват и върху кисели почви.

Карбимидът и амониевият нитрат подкисляват почвата много, затова се препоръчва да се използват върху алкални и неутрални почви или да се прилагат с вар.

Амониевият сулфат е бързо измиващ се, поради което е подходящ за есенно приложение.

Основните фосфорни торове са: суперфосфат, фосфат, термофосфат.

Минералните торове могат да бъдат вкарвани в траншеята заедно с оборски тор или компост.

По време на вегетацията се препоръчва използването на минерални добавки в течна форма, заедно с напояване.

Бактериални торове

Тези торове съдържат в състава си полезни микроорганизми, чиято основна задача е да подобрят структурата на почвата, както и да превърнат някои минерални вещества от недостъпни за растенията д усвоими.

Напоследък все по-често се препоръчват заради прогресиращо влошаване на почвеното плодородие и структура на почвата, за да засилят активността на полезната почвена микрофлора.

Прилагат се при екологично ползване на земята и пълноценно използване на растителните остатъци - за чиста и здравословна земеделска продукция. 

Оборският тор се използва от години от нашите лозари и овощари
Оборският тор се използва от години от нашите лозари и овощари
В последните години все повече се търси органичното торене заради прогресивно влошаване на почвената структура
В последните години все повече се търси органичното торене заради прогресивно влошаване на почвената структура