Най-ефективният начин за намаляване на броя на термодуричните бактерии в издоеното мляко е да се ограничат микробите на ниво ферма. Тези бактерии са термоустойчиви и са способни да оцелеят дори след пастьоризация.

Те имат значително влияние върху качеството и вида на продуктите, които могат да се произвеждат от мляко. Термодуричната бактерия е индикатор за общата хигиена във фермата, чистотата на доилното оборудване и температурата на съхранение на млякото. Тя влияе върху срока на годност на млечните продукти, вкуса и ароматите и може да представлява риск за човешкото здраве.

Натоварването с термодурични

бактерии във фермата

може да се повиши по това време на годината, тъй като фермерите са склонни да се отпускат повече към края на лактацията. Бактериите се намират в тора, почвата и постелята на животните и могат да попаднат в доилното оборудване през замърсени биберони по време на доене.

Когато проучвате проблема с натоварване с термодурична бактерия, трябва да проверите щипките, гумените изделия, млекопроводите, приемния съд, охладителя, вакуумната тръба и резервоара за мляко за отлагания от котлен камък, за натрупване мръсотия или за изгниване на гумичките. Ако в млякото започнат да се появяват черни гумени фрагменти, това може да показва прекомерна употреба на препарати.

Рискът от по-високи показания

за термоустойчиви бактерии

се увеличава с настъпването на есенните месеци, където условията не са толкова благоприятни за хигиената на кравите. Ако откриете следи от котлен камък или биофилм върху съдовете за събиране на млякото или в резервоара, това показва, че рутината на измиване е неправилна. Това обикновено се дължи на употребата на недостатъчно топла вода, както и на котлен камък, включително на силен препарат.

Стъпките за контрол на нивата на термоустойчиви бактерии във фермата са няколко. Основното е да се поддържа чиста средата на кравите, особено дворовете и пътищата. Сменяйте частите на доилната машина и в доилната зала, преди да се износят.

Редовно отстранявайте котления камък

от доилната машина

- поне веднъж седмично. Почиствайте доилната машина и резервоара, като се уверите, че няма видими остатъци. Дезинфекцирайте доилната машина с парацетна киселина, която може да използвате за последно изплакване. Уверете се, че използвате чист филтър по време на измиване. Уверете се, че горещата вода, която използвате, е с достатъчно висока температура от 75-80°C.

Проблемът с високото натоварване с термоустойчиви бактерии може да се дължи на неадекватни нива на препарата, използван за измиване. Това е вероятно да се случи, когато автоматичните системи за измиване не са били проверявани известно време, което води до проблеми с тръбопроводите и нивата на препарата.

Цялото оборудване за доене трябва да се проверява редовно, за да се гарантира, че работи на високо ниво, тъй като доста често износените гуми и облицовки могат да причинят рязък скок в броя на термоустойчивите бактерии.