Производството на киви в Гърция се очаква да бъде на нормално ниво, с може би много леко намаление на обемите като цяло. „В сравнение с данните от 2024 г., производството на киви през този сезон е повече или по-малко сравнимо с производството от миналата година. Ако има нещо, очакваме леко намаление на обемите, може би с около 10%. Надяваме се обаче, че новите насаждения ще компенсират това, добавяйки още няколко килограма киви към реколтата," , казва Апостолос Циноглу, собственик на гръцкия износител на плодове Europe Export.
По думите му цената на кивито може да се повиши тази година, а гръцките производители са били принудени да напояват повече поради климатичните условия. „Това лято се характеризира с недостиг на вода. Поради сушата в Гърция, но и в други страни, фермерите са принудени да напояват много повече. Като косвена последица от това, цените на кивито също ще се повишат. Защото водата и електроенергията, необходими за това допълнително напояване, също имат своята цена."
За сезона Циноглу се надява да увеличи присъствието си на южноамериканските пазари, но и да достигне до някои нови пазари в Азия и Европа: „Целта е да продадем повече киви в Латинска Америка през този сезон. Освен това ще се опитаме да навлезем на пазарите в Корея, Индонезия и Скандинавия. Основните предизвикателства са ценовите нива, тъй като в Гърция всички плодове достигат високи цени, което означава, че ще трябва да бъдем внимателни и да се уверим, че пазарът може да поеме цената, която поставяме на гръцките киви тази година."
За Europe Export 2016 представянето на марката им ще бъде основен приоритет през този сезон. „Основното ни очакване е да увеличим общия износ на киви с 10 до 15%, да навлезем на нови пазари, както споменах по-рано, но най-вече да утвърдим новата ни марка „Babyfruit 2016". Ще се погрижим също така да присъстваме като компания на всички важни изложения за плодове, за да може светът да ни опознае по-добре. На 30 септември ще бъдем на Fruit Attraction в Мадрид, за да представим новата си марка", заключава Циноглу.
Коментари