Брашнестата мана по краставиците е икономически важна болест, която нанася сериозни щети по реколтата от късното полско производство. Тя се причинява от две аскомицетни гъби - Erysiphe cichoracearum и Sphaerotheca fuliginae. Болестта засяга всички вегетативни части на растенията, като най-силно поразява листата и листните дръжки.
По-уязвими на брашнеста мана са растенията с нарушен воден баланс (намален тургур на листата) в по-напреднала вегетация. Признаците на болестта са типични - петна по двете страни на листните петури, покрити с бяла (кремава) плесен. Листата на болните растения са като посипани с брашно и изсъхват.
Важна агротехническа мярка за ограничаване разпространението и развитието на брашнеста мана по краставиците и другите зеленчукови култури е унищожаването на растителните остатъци и поддържане на подходящ поливен режим през вегетацията.
При поява на първите признаци на болестта е наложително третиране със системни фунгициди с подходящ карантинен срок: Сивар – 0,08%(валиден до 31.12.2025), Таегро – 0,03%(валиден до 01.06.2033), Трунфо – 0,08%(валиден до 31.12.2025), Фитосев – 0,2%(валиден до 22.04.2031, Флинт Макс 75 ВГ – 0,02% и др.
За да се предотврати появата на резистентност към прилаганите фунгициди е задължително редуване на препарати с различни активни вещества.
Брашнестата мана по доматите и пипера се причинява от аскомицетната гъба Leveillula taurica. Признаците на болестта се наблюдават по листата от долните етажи на растенията. По горната страна на листната петура се появяват бледозелени петна. Листата от долната страна са покрити с бял налеп.
При доматите петната прегарят и листата се деформират. При пипера листата бързо увяхват и окапват.
Фунгицидите посочени за борба срещу брашнестата мана по краставиците са приложими и срещу брашнестата мана по доматите и пипера.
Литература
Справочник по растителна защита – Земиздат
Справка за препаратите - БАБХ 2025
Коментари