Не пропускайте първото претакане на виното

18 ноември 2018
В лозята
37188
Няма снимка
Спазите ли тези правила, ще имате добро вино у дома
1 2
 

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация

Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Трябва да се знае, че тази практика допреди години се подценяваше от стопаните и не се прилагаше, но сега вече почти всеки домашен майстор не я пропуска.

А тя е задължителна, защото...

Така бързо се отделя утайката, която е с органичен състав и главно от дрожди. След умиране в дрождите започват некоординирани ензимни процеси, продуктите от които преминават във виното и влошават вкуса и аромата.

Така се дава възможност виното да се освободи от въглеродния диоксид /двуокис/, който е образуван при тихата ферментация. Така се ускорява по-нататъшното избистряне от една страна, и от друга виното може да поеме кислород от въздуха, който е крайно необходим за нормалното му развитие и формиране на вкусовите му качества.

Още няколко важни съвета

Преди претакане виното се проверява за кафяво (оксидазно) пресичане. Това става, като в стъклена чаша се налее вино и се остави в топло помещение за 24 часа.

Ако през това време виното си запази цвета и бистротата, то е стабилно и може да се претака.

При положение че се размъти и придобие кафеникаво оцветяване, то е предразположено към пресичане.

В такъв случай в него се внасят 5-6 г серен двуокис (100 мл серниста киселина или 10 г калиев метабисулфит) за 100 литра вино.

Сернистата киселина, респективно калиев метабисулфит се разтварят в кофа с вино, след което се връщат в общото количество. Разбърква се с дървена лепръчка без да се стига до дъното, за да не се вдигне утайката и размъти виното.

Изчаква се 24 часа и отново се проверява за пресичане. Ако виното не си промени цвета и бистротата, се претака.

Претакането може да стане чрез канелата, ако през нея тече бистро вино или чрез маркуч. Маркучът се привързва върху дървена летва или пръчка, така че краят му да е на 5-6 см по-високо от края на летвата.

Това се прави с цел при потопяването през отвора (враната) във виното, краят на маркуча да е над утайката. За да се даде възможност за излитане на въглеродния двуокис, виното от маркуча трябва да пада отвисоко в събирателния съд. Едновременно с отделяне на въглеродния двуокис то поема и кислород от въздуха.

След отделяне на бистрото вино останалата на дъното утайка се събира и смесва с джибрите за изваряване на ракия.

Бъчвата се измива и напушва със сярна лента. Отделеното бистро вино се връща в нея. И понеже тя не може да се напълни, за да се предпази виното от цветясване, празното пространство над него се запълва със серен двуокис чрез напушване със сярна лента.

При вкарване на лентата през враната се внимава тя да не допре до виното. Закрепва се с дървената тапа, която леко се начуква за уплътняване на отвора.

При всекидневното точене на вино за консумация празното пространство в бъчвата се увеличава, което налага да се запълва със серен двуокис чрез напушване. Редовното напушване запазва виното бистро до изконсумиране на цялото количество.

Още от В лозята
0

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

0

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас

0

Отговорът е за Павлина Георгиева от Силистра Читателката ни пита дали е възможно появили се отоци по лозичките й миналата година да са от студовете. Така й е казал агроном

0

Различно е за различния район. Преди това е дабре да ги закалите Покриването на лозите срещу нощните студове трябва да се извършва в строго определени срокове

0

Основни правила за съхранение на отлежалото вино За да имате хубаво отлежало вино, трябва да знаете и как да го съхранявате. В редакцията събрахме въпроси на читатели

Последни новини
0

За да сте готови напролет за първия медосбор, напомнят специалистите. Това трябва да се има предвид особено при по-големи пчелини. 1 ) Старите годни рамки от които са изрязани бракуваните пити

0

През декември всички овощни видове се намират в естествен покой. Все пак има някои дейности, които могат да се свърши в подходящи дни. . Продължава засаждането на нови дръвчета докато почвата не е

0

Световната спортна марка представи "растителни" кецове: създателите са заменили обичайните компоненти с природни. В състава на екологичните обувки са използвани рициново масло, евкалипт

0

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 31-ви март До 31 март 2020 г. учениците, обучаващи се по специалности от професии от професионално направление „Растениевъдство и

0

Някои видове „вегетарианско“ мляко могат да бъдат много по-вредни от традиционното краве мляко. Това написа Daily Telegraph с позоваване на проучване на британската обществена организация Action on

Коментари
1 от Петко на 19 ноември 2018
Е това вино ли е или химия,метабисулфит,серна киселина,аз се чудя защо ме боли стомах когато пия вино от магазина.При домашното такъв проблем няма.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националите ще изиграят контрола срещу Беларус в София на 26 февруари, съобщи източник от БФС. Мачът е част от програмата за подготовка на новия национален селекционер Георги Дерменджиев за решителния бараж с Унгария на 26 март. Ако победим, ще имаме още един мач в София срещу победителя от двубоя Исландия - Румъния

Мисията е уникална - още в университета дава знания и умения, каквито по света се получават едва при специализация Над 100 студенти по медицина от цялата страна се включиха в десетата Национална академия по хирургия, която се провежда ежегодно в университетска болница “Лозенец”. Това е една от малкото специализирани извънучебни форми с национален

Битката между компаниите ще бъде за 80% добри водачи Новият вариант на системата “Бонус-малус” е по-добър от предишния, заявиха от Асоциацията на застрахователите при обсъждане на проекта за наредба, обявен от Комисията за финансов надзор. “Въвеждането на новата система за формиране на “Гражданска отговорност” няма да има директно отражение върху