Не пропускайте първото претакане на виното

18 ноември 2018
В лозята
42129
Няма снимка
Спазите ли тези правила, ще имате добро вино у дома
1 2
 

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация

Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Трябва да се знае, че тази практика допреди години се подценяваше от стопаните и не се прилагаше, но сега вече почти всеки домашен майстор не я пропуска.

А тя е задължителна, защото...

Така бързо се отделя утайката, която е с органичен състав и главно от дрожди. След умиране в дрождите започват некоординирани ензимни процеси, продуктите от които преминават във виното и влошават вкуса и аромата.

Така се дава възможност виното да се освободи от въглеродния диоксид /двуокис/, който е образуван при тихата ферментация. Така се ускорява по-нататъшното избистряне от една страна, и от друга виното може да поеме кислород от въздуха, който е крайно необходим за нормалното му развитие и формиране на вкусовите му качества.

Още няколко важни съвета

Преди претакане виното се проверява за кафяво (оксидазно) пресичане. Това става, като в стъклена чаша се налее вино и се остави в топло помещение за 24 часа.

Ако през това време виното си запази цвета и бистротата, то е стабилно и може да се претака.

При положение че се размъти и придобие кафеникаво оцветяване, то е предразположено към пресичане.

В такъв случай в него се внасят 5-6 г серен двуокис (100 мл серниста киселина или 10 г калиев метабисулфит) за 100 литра вино.

Сернистата киселина, респективно калиев метабисулфит се разтварят в кофа с вино, след което се връщат в общото количество. Разбърква се с дървена лепръчка без да се стига до дъното, за да не се вдигне утайката и размъти виното.

Изчаква се 24 часа и отново се проверява за пресичане. Ако виното не си промени цвета и бистротата, се претака.

Претакането може да стане чрез канелата, ако през нея тече бистро вино или чрез маркуч. Маркучът се привързва върху дървена летва или пръчка, така че краят му да е на 5-6 см по-високо от края на летвата.

Това се прави с цел при потопяването през отвора (враната) във виното, краят на маркуча да е над утайката. За да се даде възможност за излитане на въглеродния двуокис, виното от маркуча трябва да пада отвисоко в събирателния съд. Едновременно с отделяне на въглеродния двуокис то поема и кислород от въздуха.

След отделяне на бистрото вино останалата на дъното утайка се събира и смесва с джибрите за изваряване на ракия.

Бъчвата се измива и напушва със сярна лента. Отделеното бистро вино се връща в нея. И понеже тя не може да се напълни, за да се предпази виното от цветясване, празното пространство над него се запълва със серен двуокис чрез напушване със сярна лента.

При вкарване на лентата през враната се внимава тя да не допре до виното. Закрепва се с дървената тапа, която леко се начуква за уплътняване на отвора.

При всекидневното точене на вино за консумация празното пространство в бъчвата се увеличава, което налага да се запълва със серен двуокис чрез напушване. Редовното напушване запазва виното бистро до изконсумиране на цялото количество.

Още от В лозята
0

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

0

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Последни новини
0

В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево. Около и следобяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна България, а до полунощ и на изток ще има локални краткотрайни

0

Търпението, практиката и позитивността са всички важни аспекти, когато се работи върху обучението Да идва при повикване е едно от най-важните умения, които кучето трябва да научи

0

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

0

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

Коментари
1 от Петко на 19 ноември 2018
Е това вино ли е или химия,метабисулфит,серна киселина,аз се чудя защо ме боли стомах когато пия вино от магазина.При домашното такъв проблем няма.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи със седем процента до 1.438 пункта за малко повече от месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Нивото на индекса се понижава вече пет поредни седмици. Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място