Ашладисването на обикновен разцеп е подходящо, когато стопани искат да сменят сорта на лозата,или когато надземната част е повредена в доста висок процент от зимни студове.

Както е известно кореновата система при случаи на сериозни повреди остава няколко години жизнена и чрез присаждане лозето може да бъде възстановено растението.

В резултат - присадените калеми развиват буйни леторасти и новите лози встъпват спокойно в плододаване.

Как се постъпва

Подземното стъбло на лозата се открива и се прерязва с трионче напречно под спойката от предишното облагородяване. Ако е необходимо, се изчаква да затихне плачът. Задължително се почиства старата кора, а отрезът се заглажда с остро ножче.

През средата, по диаметъра се прави разцеп с нож или специален инструмент - цепач, трябва да си помогнем и с почукване с чук.

До поставянето на калемите отворът трябва да се поддържа разтворен с помощта на дървено клинче.

В двата му края се поставят калемите, подготвени клинообразно, като се внимава кората им да съвпада с кората на подложката, а долната пъпка да е насочена навън.

Мястото на присаждането се привързва, а отворът между двата калема се покрива с изрезка от кора и се замазва с овощарски мехлем.

Така присадената лоза се покрива с купчинка рохка пръст до 4-5 см над калемите. В средата на август обикновено се разравят купчинките и се отстраняват росните корени, израснали от калемите.

Внимание: може да се присажда и само по един калем - тогава разцепът се прави само от едната страна на подложката, по радиуса. Това е така нареченият обикновен единичен разцеп. В този случай клинът на калема от страната срещу пъпката се изостря. Трябва вътрешният слой на кората на калема да съвпада с вътрешния слой на кората на подложката.

Може да се присади и във височина на растението - печели се една година казва майсторът Наско Геотенов от гр.Септември. Прави се по същия начин както приземното ашладисване.

Но в случая трябва да се използва кофичка - от кисело мляко например, която е пълна с трици.

Те задържат влагата на присаденото място и помагат за по-бързото прихващане.

Номерът е в това, че наистина по втория начин стопанинът-лозар може да спечели една година в сравнение с другия начин - при повърхността на почвата.