През април се сменя сорта на стара лоза

15 април 2016
В лозята
21078
1 2
 

Ашладисването на обикновен разцеп е подходящо, когато стопани искат да сменят сорта на лозата,или когато надземната част е повредена в доста висок процент от зимни студове.

Както е известно кореновата система при случаи на сериозни повреди остава няколко години жизнена и чрез присаждане лозето може да бъде възстановено растението.

В резултат - присадените калеми развиват буйни леторасти и новите лози встъпват спокойно в плододаване.

Как се постъпва

Подземното стъбло на лозата се открива и се прерязва с трионче напречно под спойката от предишното облагородяване. Ако е необходимо, се изчаква да затихне плачът. Задължително се почиства старата кора, а отрезът се заглажда с остро ножче.

През средата, по диаметъра се прави разцеп с нож или специален инструмент - цепач, трябва да си помогнем и с почукване с чук.

До поставянето на калемите отворът трябва да се поддържа разтворен с помощта на дървено клинче.

В двата му края се поставят калемите, подготвени клинообразно, като се внимава кората им да съвпада с кората на подложката, а долната пъпка да е насочена навън.

Мястото на присаждането се привързва, а отворът между двата калема се покрива с изрезка от кора и се замазва с овощарски мехлем.

Така присадената лоза се покрива с купчинка рохка пръст до 4-5 см над калемите. В средата на август обикновено се разравят купчинките и се отстраняват росните корени, израснали от калемите.

Внимание: може да се присажда и само по един калем - тогава разцепът се прави само от едната страна на подложката, по радиуса. Това е така нареченият обикновен единичен разцеп. В този случай клинът на калема от страната срещу пъпката се изостря. Трябва вътрешният слой на кората на калема да съвпада с вътрешния слой на кората на подложката.

Може да се присади и във височина на растението - печели се една година казва майсторът Наско Геотенов от гр.Септември. Прави се по същия начин както приземното ашладисване.

Но в случая трябва да се използва кофичка - от кисело мляко например, която е пълна с трици.

Те задържат влагата на присаденото място и помагат за по-бързото прихващане.

Номерът е в това, че наистина по втория начин стопанинът-лозар може да спечели една година в сравнение с другия начин - при повърхността на почвата.

Още от В лозята
0

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде. Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

Последни новини
0

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

0

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

0

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

0

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

0

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На Ада тепе са се намирали най-старите златни рудници в Европа Благодарение на новите технологии ще се достигне до 130 м под земята, преди 3500 г. траките стигнали само до 10 В следващите 7 г. ще се добиват между 4000 и 8000 т концентрат годишно Премиерът Борисов: Пожелавам ви още по-големи заплати “Пожелавам ви още по-големи заплати

В събота Иван отива за риба на водоема в Негован. Придружава го приятелката му. Не са сами край водата, за риба са дошли още хора. Привечер мъжът се натъква на зловещата находка. „Само един череп видях и това беше на брега. На човек, то си личи. звъннах на полицията”, спомня си пред bTV Иван. Въпреки че не е единствен свидетел

Движението - засега само на леките автомобили, и то в една лента - през участъка на “Струма” край Дупница, където на 13 август пожар повреди конструкцията, бе пуснато преди уикенда. Част от струпаните на мястото отпадъци, които причиниха пожара, обаче остават, защото общината все още няма къде да ги пренесе, стана ясно вчера при оглед на мястото