Кой оборски тор е най-добър

25 март 2016
В лозята
24174
1 2 3
 

Оборският тор се смята от старите майстори за най-ценният и препоръчван органичен тор. Но днес вече набавянето му в домакинствата не е толкова лесно, ако не се доставя от сигурна ферма, където е угнил или от лично стопанство. А и много от тях не го съхраняват правилно, за да бъде използван без проблеми.

Вярно е, че този тор съдържа всички необходими за лозата хранителни елементи, но това не е безусловно. Количеството им зависи от вида и възрастта на животните, а както казахме и най-много от отлежаването му.

Ако торът е бил разхвърлян, а не събран на купове и покрит с пръст, или в добро торище, азотът от него лесно излита.

Губят се качествата му и от измиването с дъждовна вода.

По принцип съхраняването му трябва да се подчинява на процесите на разлагане, които протичат в него. А всички специалисти препоръчват да се използва само добре угнил

Така че, ако се снабдявате с такъв тор от ферми или съседи, трябва да знаете, че той може да бъде пресен, полуразложен, разложен и прегорял - и да търсите последния.

Как ще ги различите?

В пресния сламата ясно се вижда, а разтворът му е мътен, червен, жълт или зелен. Не би трябвало да се ползва за лозя.

В полуразложения сламата също се разпознава, но разтворът е тъмночервен. Също не е за препоръчване.

Разложеният представлява черна сравнително еднородна вече маса, в която сламата няма да се различи. Може да се ползва за лозя, но всъщност не е и той много за препоръчване.

Прегорелият има землист вид. Той е сигурен за основно торене на лозя и може да увеличи хумуса в почвата и да се разчита да подобри структурата ѝ.

Още от В лозята
0

Въпрос: Съпругата на Ангел Георгиев ни се обади с тревожния въпрос от какво са започнали да лепнат листата и гроздето, при положение, че редовно са пръскали с препарати по правилата.

0

Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде. Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Навремето взех диплома за инженер, но бях категоричен, че ще стана музикант. Образованието ми обаче много ми помага в работата - Напоследък има възраждане на старите рок групи, на какво се дължи това, г-н Марков? - Преди време музиката се правеше по различен начин, при други условия. Ако говорим за “Тангра”

Кралицата на Великобритания Елизабет II се оплака на австралийския премиер Скот Морисън, че тревата пред Бъкингамския дворец е повредена от хеликоптерите на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Според нея по време на държавното посещение на Тръмп във Великобритания в началото на юни хеликоптерите на американския лидер кацали в