Според статистиката почти 85% от нас приготвят сами зимнината за семействата си - а лидерите сред консервираните храни са доматите. Но знаете ли, че можете да мариновате, стерилизирате и солите не само узрели плодове, но и зелени, неузрели?
Цветът, вкусът, ароматът и консистенцията на такива продукти ще бъдат напълно различни. Зелените домати имат много по-плътна и „по-хрупкава" пулпа, специфичен аромат, по-малко съдържание на течност и по-висока концентрация на органични киселини (ябълчена и лимонена) в състава, което прави вкуса по-изразен, тръпчив, кисело-пикантен с отчетливи свежи билкови нотки.
Ако реколтата ви не е имала време да узрее, не се разстройвайте - ще ви предложим няколко изпитани рецепти за вкусни сладка със зелени домати. И повярвайте - догодина ще берете неузрели домати, за да почерпите семейството си със специални консерви и дори сладка за зимата!
Мариновани зелени домати с пикантен пълнеж
Ще ви трябват: 1,5 кг зелени домати, 1 чушка, 2 люти чушки, 1 връзка пресен копър с чадърчета, 2-4 скилидки чесън, 2 дафинови листа, 20 г сол, черен пипер на зърна.
Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците и пресните зелени подправки. Отстранете стъблата и семките от чушките. Пригответе саламура от 1 литър вода, сол, зърна черен пипер и дафинови листа – изчакайте да заври и оставете да къкри 5 минути.
Смелете сладките и лютите чушки, чесъна и 2/3 от връзката копър в блендер (не на каша, а така, че да останат парченца). Разрежете доматите напречно, но не докрай до дъното, и с лъжица ги напълнете с пикантната смес. Наредете доматите в буркани и добавете останалите стръкчета и чадърчета от копър там.
Залейте с горещата саламура, затворете с капак, покрийте с кърпа, докато се охлади, и след това поставете на хладно и тъмно място.
Можете да опитате приготвеното след седмица.
Домати в тесто
След като бъдат сготвени, пържените зелени домати не са подходящи за замразяване. Ако обаче са нарязани и панирани, те могат безопасно да се съхраняват във фризера до една година.
Ще ви трябват: твърди зелени домати, за тестото – яйца, прясно мляко, пшенично и царевично брашно, галета, сол и подправки на вкус (чесън на прах, смлян черен и червен пипер и др.).
Приготвяне: Измийте доматите, подсушете ги, нарежете ги на „шайби" (кръгчета) с дебелина около 1 см.
В една купа разбийте яйцата с млякото (2 яйца на половин чаша мляко), в друга купа пригответе пшенично брашно с подправки, а в трета - галета, смесена с царевично брашно.
Първо оваляйте всяко кръгче домат в брашното с подправки (леко отърсете излишното), след това потопете в сместа от мляко и яйца и накрая оваляйте в галета с царевично брашно.
Приготвеното ястие може да се изпържи веднага или да замразите филийките отделно и да ги съхранявате във фризера, като ги опаковате в херметически затворени торбички или контейнери за замразяване.
Консервирани на резени
Ще ви трябват: 1 кг зелени домати, 1 люта чушка, 6-8 скилидки чесън, 5,5 суп. лъж. 9%-ен оцет, 4,5 суп. лъж. захар, 1,5 суп. лъж. сол, пресни билки (магданоз и целина).
Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците и зелените подправки. Нарежете доматите на четвъртинки, чушката на малки парченца, а чесъна и пресните подправки нарежете на ситно.
В дълбока купа смесете нарязаните зелени домати с билки, чесън и черен пипер. Прехвърлете зеленчуковата смес в чисти, стерилизирани буркани.
За маринатата смесете вода, сол, захар, оцет и оставете да заври. Залейте зелените домати в бурканите с горещата марината и покрийте с капаци.
Стерилизирайте бурканите за 15 минути. Извадете от тенджерата и завийте капаците. Обърнете бурканите с дъното нагоре и ги оставете да се охладят напълно. Съхранявайте зелените домати на резени на хладно и тъмно място.
Доматено-ябълков чатни за зимата
Ще ви трябват: 1 кг зелени домати, 200 г зелени ябълки, 200 г лук, 2,5 суп. лъж. захар, 40 мл 9%-ен ябълков оцет, 1/2 суп. лъж. синапено семе.
Приготвяне: Измийте и обелете плодовете и зеленчуците. Нарежете лука на ситно, отстранете сърцевината на ябълките и доматите и нарежете пулпата. Запечете синапените семена в чугунен тиган (отстранете от котлона веднага щом семената започнат да пукат).
Сложете нарязания лук, ябълките и доматите в голяма тенджера. Добавете синапените семена, ябълковия оцет и захарта. Варете, докато се сгъсти, около час на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Веднага щом сместа се сгъсти, свалете от котлона и разсипете в стерилизирани буркани. Затворете с капаци и завийте в кърпа, докато изстине.
Ако искате чатнито да е по-пикантно или солено, можете да добавите и други любими подправки на вкус - люта чушка, кориандър, джинджифил и др.
Сервирайте с месо и риба, картофи, паста, ориз.
Мариновани, със синап и бахар
Ще ви трябват: 1 кг зелени домати, 2 суп. лъж. сипнап, 2 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 3 скилидки чесън, пресни зелени подправки на вкус (магданоз, копър, целина, касис и листа от череша), дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна.
Приготвяне: Измийте доматите, набодете ги на няколко места близо до дръжката. Нарежете скилидките чесън по дължина на няколко парчета.
Поставете чесън, зърна черен пипер, дафинов лист и малко зеленина на дъното на чисти буркани.
Наредете в съда доматите и добавете захар, сол и синап. Прибавете останалите зелени подправки като последен слой и долейте до горе със студена вода. Намажете вътрешната страна на пластмасовия капак с обикновена горчица и затворете буркана.
Оставете доматите да ферментират на хладно и тъмно място за два месеца. Ако ще ги ядете бързо, оставете ги на топло място, тогава маринованите домати ще бъдат готови след две седмици.
Хрупкава салата за зимата
Ще ви трябват: 1 кг зелени домати, 300 г чушка, 300 г лук, 1 люта чушка, няколко скилидки чесън, 1,5 суп. лъж. сол, 100 мл растително масло, 50 мл 9%-ен ябълков оцет, връзка кориандър, по 1 чаена лъжичка подправки за консервирани домати.
Приготвяне: Измийте и подсушете зеленчуците и зелените подправки. Нарежете доматите на четвъртинки, лука - на тънки полукръгчета, чушката, чесъна и зелените нарежете - на ситно.
В голям съд смесете нарязаните зеленчуци и зелените подправки, добавете сол, сухи подправки, оцет и олио. Разбъркайте и оставете за няколко часа (можете да използвате малка тежест). През това време разбъркайте още няколко пъти, така че зеленчуците да се наситят равномерно с аромати и да пуснат сок.
Разпределете салатата в буркани и стерилизирайте за 10-15 минути в голяма тенджера с вряща вода. Запечатайте и оставете да се охладят преди съхранение.
Зелени домати с моркови по корейски
Ще ви трябват: 1,5 кг средно големи зелени домати, 2 чушки, 1 морков, 1 люта чушка, 2-6 скилидки чесън, половин малка глава лук, 4,5 суп. лъж. 9% оцет, 4,5 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. захар, 1 пълна суп. лъж. сол, магданоз и копър на вкус.
Приготвяне: Измийте, подсушете, обелете и отстранете дръжките на зеленчуците и зелените подправки. Разрежете доматите на половина по дължина, нарежете лука на кубчета, настържете морковите на „юфка" с помощта на корейскао ренде за салата и накълцайте зелените подправки на ситно.
Обелете сладката чушка, чилито и чесъна и ги накълцайте в блендер. Смесете всичко, освен доматите, в дълбок съд, добавете захар, сол, растително масло, оцет и разбъркайте добре.
Поставете слой от пикантната зеленчукова смес на дъното на предварително стерилизирани буркани, след това слой домати – и продължете да редувате, докато напълните буркана. Покрийте бурканите с капаци, поставете ги в тенджера с топла вода и, след като заври, стерилизирайте още 20 минути.
Внимателно извадете бурканите, затворете ги плътно и ги оставете да се охладят под кърпа, обърнати с дъното нагоре.
След охлаждане, съхранявайте на хладно и тъмно място.
Сладко от зелени домати
с портокал и джинджифил
Ще ви трябват: 1 кг зелени домати, 3 чаши захар, 1 голям портокал, малко парче корен от джинджифил, 1 чаша вода, канела по желание.
Приготвяне: Измийте доматите, отстранете дръжките и твърдата сърцевина, нарежете на малки филийки. В дълбок съд за готвене залейте филийките с вода и сложете на слаб огън. Когато доматите омекнат и започнат да пускат сок, добавете захар, разбъркайте и продължете да държите на котлона.
Измийте портокала, подсушете го, настържете кората и нарежете пулпата. Добавете кората и пулпата към доматите, разбъркайте и продължете да държите на котлона.
Настържете джинджифила на ситно ренде и го добавете към сладкото заедно с канелата (по желание) в самия край на варенето.
Сложете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете.
Коментари