Сезонът на прибиране на реколтата е в разгара си, което означава, че повечето домакини са заети с консервирането на зеленчуци и плодове за зимата. Само за някои всичко се случва лесно и бързо, докато други губят ценно време на печката. Разберете как да опростите този процес.
Днес сме подбрали някои от най-полезните трикове, които помагат на опитните градинари да подготвят плодовете от реколтата си бързо и най-важното, без да правят компромис с качеството на получените консерви.
Трик №1: Стерилизацията на съдовете не е необходима
Съгласете се, че като правило най-дългата част от процеса на консервиране е стерилизацията на съдовете. Опитвайки се да унищожим всички бактерии, сме готови да варим буркани с часове, само за да сме сигурни, че през зимата няма да попаднем на спукани или „бомбирали" буркани в килера. Не всеки обаче знае, че е необходимо да се стерилизират само онези съдове, в които ще се съхраняват консервирани продукти, претърпели бърза (по-малко от 15 минути) термична обработка.
За добре сготвени зеленчуци и плодове, измитите и подсушени буркани ще бъдат достатъчни.
Трик №2. „Съседите" в буркана трябва да са приблизително с еднакъв размер.
За да спестите време, сортирайте зеленчуците или плодовете си по размер и зрялост. Това ще улесни много поставянето им в буркани, без да оставяте големи празнини.
Трик №3. Основното нещо в маринатата е качеството на водата.
За да не се налага да преработвате маринатата няколко пъти, защото едната се получава с неприятна миризма, а втората - с вкус на хлорирана вода, е по-добре да направите всичко както трябва от самото начало. Това означава да вземете чиста филтрирана питейна вода без вкус и чужди миризми. Такава вода ще се превърне в отлична основа за вашата тайна марината, която ще придаде на „консервите" прекрасен вкус и аромат.
Трик №4: Не е нужно да добавяте много подправки
Всяка домакиня, разбира се, има своя собствена рецепта за приготвяне на зеленчуци за зимата, а може би и повече от една. Те се различават главно по количеството на различни билки и подправки. Важно е обаче да не се прекалява: смята се, че количеството им не трябва да надвишава 5 процента. Така рискът заготовките да се развалят ще бъде минимален.
Трик №5. Можете да приготвяте ястия от замразени продукти
Знаете ли, че за приготвяне на консерви, при които запазването на формата на плодовете не е важно, можете да използвате замразени? Това ще ви позволи да не се притеснявате, че реколтата ще се развали, преди да започнете да я приготвяте за зимата.
Ако смятате, че сладкото ще загуби вкуса си заради това, не се притеснявайте, дори няма да усетите разликата.
Трик №6: Не е нужно да стерилизирате капаците
Много от нашите баби смятат, че капаците трябва да се стерилизират, преди да се завинтят върху буркани. Твърди се, че това определя колко плътно ще бъдат затворени бурканите. Не всеки обаче знае, че високите температури не влияят на това по никакъв начин. Достатъчно е капачките да се измият старателно и да се подредят върху кърпа, а когато всичко е готово, просто да се затворят бурканите с тях.
Трик №7: Използвайте дървени пръчки вместо лъжица
Домакините правят всичко възможно, за да се отърват от въздушните мехурчета в бурканите за сладко. Ето един изпробван трик: вероятно често ви остават дървени клечки у дома, след като сте поръчали суши или просто имате дървени шишчета - те са чудесни за правилно разбъркване на съдържанието на бурканите. По този начин ще премахнете излишния въздух и няма да повредите стъклото. Можете също да използвате дървени шишчета вместо клечки.
Сигурни сме, че и вие имате много тайни как да улесните производството на заготовки и същевременно да запазите качеството им. Нека си помогнем взаимно в това „горещо" време и споделим вашите разработки в коментарите!







Коментари