Неочаквани вкусове на късното лято

Сладкото от диня и пъпеш е лесен начин за консервиране на летни плодове за зимата. Както динята, така и пъпешът са чудесни за приготвяне на сладко. Получава се ароматно, с уникален вкус и красив кехлибарен цвят.

Изберете най-узрелите, най-ароматните, но плътни плодове. Презрелите, с мека пулпа, могат да се „разкашкат".

Както динята, така и пъпешът съдържат много вода, така че основната задача е да се постигне желаната гъстота на сиропа. Често се налага продължително варене или използването на сгъстители (пектин, агар-агар).

Класическо сладко от динени кори 

Тази рецепта е „класика в жанра". За приготвянето на деликатеса се използва частта от динята, която обикновено се изхвърля. Но корите лесно могат да се превърнат в невероятно вкусен десерт, напомнящ захаросани плодове в сироп.

Ще ви трябват: 1 кг кори от диня (обелени от зелената кора и розовата пулпа), 1 кг захар, 250 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина или сок от един голям лимон, ванилия – на върха на нож (по желание).

Приготвяне: Измийте добре динята. Отрежете твърдата зелена кора и евентуално червената пулпа. Трябва да останат само бялата и светлорозовата еластична кора. Нарежете ги на малки кубчета или лентички с размери около 1,5 х 1,5 см.
Сложете нарязаните кори във вряща вода и варете 10-15 минути, докато омекнат (трябва да се пробиват лесно с вилица, но да не се разпадат). Отцедете в гевгир. Тази стъпка ще помогне бъдещото сладко да стане прозрачно, а корите по-плътни.

В тенджера (за предпочитане с широко дъно) смесете захарта и водата. Оставете да заври на среден огън, като бъркате, докато захарта се разтвори напълно. Варете сиропа 2-3 минути. Поставете приготвените динени кори във врящия сироп. Оставете да заври и варете на слаб огън 10-12 минути. Свалете от котлона и охладете напълно за 4-6 часа или оставете за една нощ. Това е необходимо, за да се наситят максимално корите със сироп.

Върнете тенджерата със сладкото на огъня, оставете да заври и варете още 15-20 минути. 3-5 минути преди да е готово, добавете лимонена киселина (или лимонов сок) и ванилия. Лимонът ще придаде на сладкото лека киселинност и ще помогне да се запази по-дълго. Сиропът ще се сгъсти забележимо по време на готвене, а коричките ще станат полупрозрачни.

Сипете горещото сладко в сухи буркани. Завийте с метални капаци и обърнете с „главата" надолу, оставяйки в това положение, докато се охлади напълно.

Пъпеш с лимон 

Пъпешът е ароматен и сладък плод, който е идеален за сладко. Приготвеното сладко е ароматно, с ярък вкус на меден пъпеш и свежа цитрусова нотка.

Ще ви трябват: 1 кг пулпа от зрял пъпеш (обелена и почистена от семки), 800 г захар (количеството захар може да се намали, ако пъпешът е много сладък), 1 голям лимон, 100 мл вода (може да се пропусне, ако пъпешът е много сочен).

Приготвяне: Измийте пъпеша, разрежете го наполовина, отстранете семките. Обелете го и нарежете пулпата на малки кубчета (около 2 см). Прехвърлете пъпеша в емайлирана тенджера с дебело дъно. Поръсете със захар и разбъркайте внимателно. Оставете за 4-6 часа (или за една нощ) на стайна температура, за да си пусне сока.
Сложете тенджерата на слаб огън. Оставете да заври, като непрекъснато отстранявате пяната. Варете 20 минути, като разбърквате от време на време.

Свалете от котлона и оставете да се охлади напълно (около 6-8 часа).
Измийте добре лимона. Настържете кората на ситно ренде (опитайте се да не докосвате белия горчив слой). Изстискайте сока от пулпата.

Добавете лимоновия сок и кората към охладения пъпеш. Върнете сладкото на слаб огън, изчакайте да заври и варете още 20-30 минути, докато се сгъсти. Парчетата пъпеш трябва да станат полупрозрачни.

Веднага сипете горещото сладко в сухи, стерилизирани буркани и затворете с капаци.

Диня и пъпеш 

Комбинацията от диня и пъпеш в едно сладко е необичайно и оригинално решение. Тази смес се получава нежна, сочна и невероятно ароматна.

Ще ви трябват: 500 г пулп от диня (без семки), 500 г пъпеш (обелен), 1 кг захар, 1 лимон.

Приготвяне: Измийте плодовете. Нарежете пулпата на динята и пъпеша на средно големи кубчета. Сложете нарязаните на кубчета плодове в тенджера, поръсете със захар и оставете за 1-2 часа, за да пуснат сока. Поставете съда на среден огън и оставете да заври, като бъркате непрекъснато, докато захарта се разтвори напълно.
Гответе на среден огън за 10 минути. Свалете сладкото от котлона и го оставете за 4-5 часа да се охлади.

Върнете тенджерата на огъня, оставете сладкото да заври и варете 10 минути. Охладете. Повторете процеса на готвене още веднъж.

На последния етап добавете лимонов сок към сладкото. Той ще добави лека киселинност към сладкото и ще помогне за балансиране на сладостта.
Сипете горещото сладко в сухи, стерилни буркани и затворете с метални капачки.

Петминутно сладко от диня (с пулпа) 

И накрая, рецепта за тези, които искат да запазят по-свежия вкус и аромат на динята. Бързото готвене минимизира процеса на карамелизация, оставяйки вкуса ярък и плодов.

Ще ви трябват: 1 кг пулпа от диня (без семки), 500-600 г захар (в зависимост от сладостта на динята), 0,5 ч.л. лимонена киселина или сок от половин лимон.

Приготвяне: Отстранете семките от пулпата на динята и я нарежете на малки парченца. За да направите текстурата по-равномерна, част от пулпата може да се пасира с блендер. Сложете нарязаната диня в тенджера, поръсете със захар и оставете за 1-2 часа, за да пусне сока. Поставете тенджерата на среден огън, оставете да заври, като бъркате непрекъснато и отстранявате пяната. След като сладкото заври, намалете котлона и оставете да къкри 5 минути. В самия край добавете лимонената киселина, разбъркайте и свалете от котлона.

Сипете горещото сладко в предварително приготвените буркани и веднага затворете. Обърнете с дъното нагоре и увийте, докато изстинат напълно.

Полезни съвети 

Бихме искали да се спрем по-подробно на някои от характеристиките на приготвянето на сладко от диня и пъпеш:

0 По-добре е сладкото от пъпеш и диня да се приготвя на няколко етапа, за да се запазят парчетата плодове цели.

0 Ако искате да получите гъсто сладко, увеличете количеството захар, добавете пектин или заменете обикновената захар с желираща захар.

0 За по-богат вкус можете да добавите 1-2 пръчици канела, 2-3 звездовидни анасона или щипка смлян джинджифил към всяка рецепта 5 минути преди да е готова. А няколко пресни листа от мента, добавени към сладкото в края на готвенето, ще му придадат освежаваща нотка. Освен това, вкусът на сладкото от пъпеш ще бъде перфектно допълнен от портокалова или мандаринова кора.

0 За да проверите дали сладкото е готово, капнете капка сироп върху студена чинийка. Ако не се разтече и запази формата си, сладкото е готово.

0 Правилно приготвеното сладко може да се съхранява на хладно и тъмно място (например в килер) до 1-1,5 години.

Надяваме се, че нашите рецепти ще ви помогнат да зарадвате себе си и любимите си хора с вкусно домашно приготвено сладко!