Обилната закуска дава енергия за целия ден, ободрява и просто радва, но често сутрин изобщо нямаме желание да губим време за готвене. Искаме да посветим всяка свободна минута на себе си и близките си, а не на печката. Предлагаме ви няколко бързи и вкусни рецепти, които да приготвите за закуска!

1. Фритата 

Можете да добавите любимите си зеленчуци, билки или гъби към класическия италиански омлет.

Продукти: 4 яйца, 1 праз, 1,5 суп. лъж. зехтин, пармезан, сол и черен пипер.

Приготвяне: Празът, нарязан на пръстени, се запържва в зехтина до омекване. Разбийте енергично подправените яйца и настъргания пармезан. Изсипете омлета към лука, разбъркайте и пържете 10-15 минути на слаб огън.

2. Омлет с гъби 

Челадинки, печурки или всякакви други гъби са идеални за тази закуска!

Продукти: 2 яйца, 100 г гъби, 70 мл сметана, 30 мл бяло вино, 10 мл соев сос.

Приготвяне: Запържете нарязаните гъби до полуготовност, добавете вино и задушавайте докато се изпари. Добавете половината сметана и соевия сос и оставете да къкри още 6 минути.

Разбийте яйцата с останалата сметана и сипете в тиган с масло. След като омлетът стегне, разстелете гъбите и ги завийте с шпатула.

3. Оякодон 

Зад фантастичното име е друга вариация на омлет за закуска. Японски този път!

Продукти: 300 г пилешко филе, 3 яйца, 1 глава лук, 0,5 чаши ориз, 6 с.л. соев сос, 2 супени лъжици захар, зелен лук.

Подготовка: Нарежете лука на полумесеци и добавете към врящия соев сос. Добавете захар и гответе за няколко минути, като разбърквате от време на време.

Задушете нарязаното пилешко филе в соса, накрая сипете сместа от разбитите яйца и гответе още няколко минути. Сервирайте с ориз и нарязан зелен лук.

4. Шакшука 

Традиционно израелско ястие - обилна закуска преди натоварения ден!

Продукти: 4 яйца, половин лук и лют пипер, чесън, 200 г нарязани домати, 2,5 суп. лъж. доматен сок, 40 г сирене, риган, магданоз, кориандър, кимион, сол, черен пипер.

Приготвяне: Нарежете лука, чесъна и лютата чушка, подправете с зехтин с щипка захар. Добавете пасираните домати и доматения сок и след няколко минути добавете зелениите и подправките. В течния сос разбийте яйцата с цял жълтък, сложете отгоре резените сирене, покрийте и поставете във фурната за 3 минути. Уверете се, че жълтъците остават достатъчно течни и поръсете с пресни билки при сервиране.

5. Пълнени домати 

Още една лесна и здравословна рецепта за закуска, която ще ви даде тласък на бодрост за целия ден!

Продукти: 4 домата, 4 яйца, 4 топки моцарела, 2 суп. лъж. зехтин, морска сол и провански билки.

Приготвяне: Отрежете горната част на доматите и издълбайте пулпата, вътре сипете разбитите яйца. Подправете отгоре с топка моцарела и печете на 180 градуса за 10 минути.

6. Мързеливи кнедли 

Трудно е да си представим по-проста и бърза закуска!

Ще имате нужда от: 200 г извара, 1 яйце, 30 г брашно, захар и сол.

Подготовка: Омесете тесто от изброените продукти, като регулирате количеството брашно, така че да не е много лепкаво. Поръсете масата с брашно, разточете на фитил и нарежете шайби. Пуснете получените хапки във вряща вода, за да се сварят. Варете докато всички парчета изплуват.

7. Брамбораки 

Ако говорим за национални кухни, то чешките картофени палачинки са идеални за питателна закуска!

Продукти: 600 г картофи, чесън, 2 яйца, 30 мл прясно мляко, майоран, 20 г брашно, сол, черен пипер.

Приготвяне: Настържете картофите, посолете и изцедете добре. Добавете останалите продукти, подправете, разбъркайте и сложете бамбораките в сгорещено олио като картофена палачинка. Пържете до златисто и отстранете излишната мазнина с хартиени кърпи.

8. Гофрети от тиквички 

Ако имате гофретник, тази закуска определено ще удиви всички членове на семейството!

Продукти: 400 г тиквички, 2 яйца, 80 г брашно.

Подготовка: Настържете тиквичките, посолете и след 5 минути изцедете добре сока. С помощта на вилица ги смесете с яйцето и брашното, намажете гофретника с масло и изпечете вафлите от тиквички за 5-6 минути. Сервирайте със сметана, сирене или друга гарнитура по ваш вкус.

9. Млечен грис 

Убедени сме, че закуската с грис не се харесва на тези, в чието семейство не е сготвена правилно!

Продукти: 2,5 суп. лъж. грис, по чаша прясно мляко и вода, 40 г масло, захар и сол.

Приготвяне: Сварете млякото с водата, подправете и добавете грис на тънка струя, като разбърквате непрекъснато. Гответе около 5 минути, като разбърквате постоянно с шпатула, за да не се образуват бучки. При сервиране добавете масло, конфитюр, мед, горски плодове или други допълнения.

10. Мъфини с шунка и сирене 

Оригинални и много засищащи кексчета - какво друго ви е необходимо за добро начало на деня?

Продукти: 200 мл прясно мляко, 4 яйца, 400 г брашно, по 125 г масло, сирене и шунка, 1 суп. лъж. захар, 10 г бакпулвер, сол, черен пипер.

Подготовка: Разбийте разтопеното масло със захарта и млякото, добавете яйцата, брашното и бакпулвера и омесете тестото. Прибавете нарязаните на кубчета шунка и сирене и разбъркайте. Прехвърлете във форми за мъфини и печете половин час на 180 градуса.

11. Оризова каша с кондензирано мляко 

Оризът е не само ронлива гарнитура, но и най-деликатната каша за закуска!

Продукти: 60 г ориз, 350 мл прясно мляко, 150 мл сметана, 40 г масло, 120 г кондензирано мляко, ванилия, канела, плодове.

Подготовка: Смесете сметаната и млякото, добавете малко ванилия и канела и оставете да заври. Добавете ориза, намалете огъня и гответе около 15 минути, като разбърквате от време на време, за да предотвратите загарянето на ориза. Прибавете и разбъркайте кондензираното мляко, оставете кашата леко да се охлади и сервирайте с плодове.

12. Чийзкейк от твърдо сирене 

Или по -скоро това е нещо средно между запеканка и чийзкейк - но със сигурност е много вкусно!

Продукти: 300 г пшенично брашно, 400 г сирене, 3 яйца, 75 мл прясно мляко, 200 г масло, чесън, сол.

Приготвяне: Пресейте брашното и го смесете със студеното масло, разбъркайте докато получите ронливо маслено тесто. Добавете млякото, омесете тестото и го поставете в хладилника за половин час, след което го разточете на тънък слой. Прехвърлете в тава за печене. Смесете настърганото сирене с чесън и яйца, разпределете равномерно отгоре и поставете във фурната за 25 минути.

13. Бананови палачинки 

Коя закуска би била пълна без меки и пухкави палачинки?

Продукти: 150 мл прясно мляко, 1 банан, 90 г брашно, 1 яйце, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. бакпулвер, 0,5 ч. лъж. сода, щипка сол.

Приготвяне: Смесете сухите продукти за тестото. В друга купа намачкайте банана и го разбийте с жълтъка, млякото и разтопеното масло. Разбъркайте сместа. Разбийте белтъците отделно на сняг и бавно ги добавете към останалата смес. Пържете палачинки в сух тиган!

14. Класически сладкиши със сирене 

Най-накрая стигнахме до толкова обичана закуска и споделяме доказана рецепта!

Продукти: 500 г извара, 2 яйца, 6 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. масло.

Подготовка: Намачкайте добре изварата с вилица и я разбъркайте с яйцата и захарта. Добавете 5 супени лъжици брашно, разбъркайте и оформете топки. Всяка топка се сплесква малко, овалва се в останалото брашно и се запържва от двете страни.

15. Закуска с телешка пържола 

Най-нестандартната закуска в нашата селекция!

Продукти: 300 г пържола, 3 яйца, 1 глава лук, 2 авокадо, 1 консерва лечо, 2 домата, кориандър, сол и черен пипер, олио.

Приготвяне: Печете филийките обелено авокадо в малко олио. Запържете пържолата и я поставете във фурната, а през това време задушете всички зеленчуци. Сипете яйцата с цели жълтъци в зеленчуковата смес, подправете и гответе на тих огън. Сервирайте всичко заедно, направо с тигана и поръсете с билки!

16. Картофени кюфтета с шунка 

Не можете да изненадате никого с обикновени картофени палачинки, но какво да кажем за панирани картофени кюфтета?

Продукти: 6 картофа, 200 г шунка, 125 г сирене, 2 яйца, 1,5 суп. лъж. брашно, сол, черен пипер.

Подготовка: Настържете картофите, шунката и сиренето, добавете към тях яйцата и подправките. Ако сместа е твърде мека, добавете малко брашно и оформете кюфтетата. Оваляйте в брашно и изпържете.