Печените зеленчуци във фурната са чудесен вариант за онези, които искат да извлекат максимална полза и удоволствие от вкуса и външния вид на правилно приготвеното ястие. Тези прости съвети ще помогнат за запазване на повечето хранителни вещества, на които зеленчуците са толкова богати.

Какво може да бъде по-лесно от печенето на зеленчуци? Те не са толкова претенциозни в предварителната обработка, колкото например месото, но за да ги сготвите перфектно, все пак трябва да знаете отговорите на няколко важни въпроса.

Как да нарежем зеленчуци за печене

Равномерността на печене на зеленчуци зависи от правилното рязане не по-малко, отколкото например от температурата във фурната. Следователно е необходимо зеленчуците да се нарязват на парчета с приблизително еднакъв размер.
Малките зеленчуци могат да се нарежат наполовина или да се оставят цели, това ще предотврати изгарянето им или превръщането им в каша.

Колко масло да добавите

Преди да сложат зеленчуците във фурната, те трябва да се подсушат и поръсят с растително масло. Тайната е, че различните зеленчуци изискват различно количество. Зеленчуците с пореста структура (патладжани, броколи, гъби и др.) се нуждаят от повече олио, тъй като го абсорбират много по-добре от кореноплодите.
Ако искате хубава коричка, не е нужно да белите зеленчуците. Просто ги изчеткайте с твърда четка, измийте ги и подсушете добре.

Тавата за печене също трябва да се намаже с мазнина, за да не загори нищо (стандартна тава за печене ще поеме около 2 супени лъжици растително масло). По време на печене можете да намажете зеленчуците със зехтин няколко пъти, за да се образува по-бързо апетитна коричка.

Как да подредите зеленчуци в тавата за печене

Нека започнем с факта, че зеленчуците наистина се пекат по-добре на тава за печене, отколкото в тиган или в тава с високи бордове. Колкото по-ниски са бордовете, толкова по-малко пара ще се концентрира в съда, което означава, че вероятността да се получи зеленчукова „каша" е сведена до нула.

Не солете зеленчуците преди печене - те ще започнат да пускат сок и ще се отпуснат във фурната, без да се покриват с хрупкава коричка. Солта се добавя преди сервиране на ястието.

Правилно нарязаните зеленчуци трябва да се подредят по подходящ начин в тавата за печене. Основното е да се опитате да не слагате парчетата едно върху друго, а да оставите малко разстояние между тях. По този начин те няма да се слепят във фурната, а ще се изпекат равномерно и ще изглеждат много апетитно.

На каква температура да печем зеленчуци във фурната

Някои хора смятат, че зеленчуците трябва да се пекат на ниска температура, за да не се развали ястието. Но това не е вярно - при печене на ниска температура може да омекне зеленчука толкова много, че ще получите зеленчуково пюре.
200°C е оптималната температура, при която зеленчуците се покриват с хрупкава коричка, но остават меки отвътре. Във всеки случай си струва да започнете от това как работи вашата фурна и да променяте температурата съответно.

Трябва ли да разбърквате?

Сложете зеленчуците във фурната и просто забравете за тях за 40 минути. Това е сигурен начин да получите или изпечено ястие от едната страна, или напълно изгоряло ястие. Трябва внимателно да ги обръщате с шпатула или да ги разбъркате 1-2 пъти (в зависимост от размера на парчетата).
Ако зеленчуците пуснат сок, не ги заливайте с този сок, докато печете - излишната течност ще повреди коричката и зеленчуците ще омекнат твърде много отвътре.
Зеленчуците са най-вкусни, когато се сервират директно от огъня, а можете да допълните ястието например със сос, приготвен от лимонов сок, люта чушка и зехтин.