Данаил Ненов мечтае да засади стафидно грозде, като и местни сортове, от които да произвежда малки количества вино
Ваня ВЕЛИНСКА
Данаил Ненов е от десетките хора, които биха искали да превърнат земеделската си дейност, която в момента е по-скоро хоби, в нещо по-сериозно, а защо не и в професионално поприще. Разбира се, начинанието е изключително трудно. Първо, почти няма свободни площи, а би трябвало да се предоставят на находчиви хора с план и визия. Второ, документално със сигурност е като да минеш през деветте кръга на ада. И т.н., и т.н. Но все пак не е невъзможно. Със сигурност, ако се въоръжиш с много търпение, много нерви, всъщност по много от всичко, може и да успееш. Надяваме се Данаил да осъществи замисъла си.
Семейството на предприемчивия мъж притежава от дълги години лозе в землището на с. Брестовец, Плевенско. Още дядо му се е грижил за него, а след това и баща му. Резонно в един момент идва ред и на Данаил и брат му. Той, за разлика от много наследници, които биха обърнали гръб на това трудно начинание, защото има много истина в поговорката: „Лозето не иска молитва, а мотика", се захваща с начинанието. Започва
усърдно да се грижи за лозите, подменя и част от най-старите растения
Всичко започна на шега, разказва Данаил Ненов. По принцип много ми харесва да работя в лозето. Затова и се захванах с начинанието. Наложи се да подменя част от старите лози с нови. Използвам както същите сортове, ако се намерят, разбира се, така и нови, които в онези времена не са били разпространени. Вземам посадъчен матирал от Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ), тъй като са ми близо, но също така и резници от други места, включително и от чужбина. Желанието ми е да имам разнообразни сортове, като застъпвам и десертни, и винени.
В лозовият масив на Данаил има типичните сортове за региона, разбира се,
от десертните Болгар, а от винените Гъмза, Димят и други
Новите лозички, които засажда, включват безсеменни сортове, както и Найден, който е нова разработка на ИЛВ.
Изключително ми допада сорта Найден, споделя Данаил. Той е сравнително нов сорт за института, много прилича на Велика, който е един от най-търсените червени десертни сортове у нас. Качествените му характеристики са много добри и предполагам, че ще се търсят от потребителите. Иска ми се да засадя повече лозички от него в бъдеще. В момента водещият ми десертен сорт е Болгар. В безпроблемни години, когато има добра реколта, предлагаме част от продукцията на пазара в Плевен. Има голяма търсене. Хората предпочитат да консумират български продукти, особено плодове, включително грозде, както и зеленчуци
Колкото до винените сортове грозде лозарят споделя, че от тях, поради малките количества, приготвят вино за домашна консумация.
Освен Найден Данаил би искал
да застъпи повече безсеменни сортове в насажденията си
За целта, естествено, трябва да ги разшири. А ако новите площи станат факт, Данаил ще засади нови лозя, като избере сортове, които са подходящи за стафиди, както и винени.
Виждам, че сортовете за стафиди имат добра реализация, така че смятам да заложа в това направление, казва той. А също и някои винени сортове, като избера местни такива, защото
напоследък се обръща внимание именно на регионалните продукти
А и желанието ми е да направя съвсем малка изба, с ограничени количества. Намеренията ми са вината да са по-различни от широко застъпените, които се предлагат навсякъде. Това, разбира се, са проекти, които дори не знам дали ще осъществя, но ми се иска и се надявам в един момент да ги реализирам.
Всъщност в семейството на Данаил се занимават професионално със земеделие, макар че са малки производители. През тази година са кандидатствали по два проекта. Единият е за подпомагане на малки стопанства, а другият е за подпомагане на нови земеделски производители. Проверките са минали и всеки момент се чакат уведомителни писма за подписване на договорите.
Семейният бизнес включва основно отглеждане на овощни видове. През тази година са засадили 2 дка ябълки, 4 дка круши, като целта е да се увеличат още 1 дка круши и 3 дка кайсии, за да станат общо 10 декара с тези овощни култури. Други инвестиционни намерения са за 3 дка сливи и 0,600 дка лозя с винени сортове.
НАЙДЕН
Сортът е разработен от Института по лозарство и винарство в Плевен
0 Гроздът е голям, коничен, рехав до полусбит.
0 Зърното е едро до много едро с капковидна форма (специфично) и вдлъбнат връх.
0 Кожицата е тъмно виолетова, тънка, крехка и покрита с фин восъчен налеп.
0 Плодовото месо е месесто, хрупкаво, вкусът е неутрален, хармоничен..
Найден е среднозреещ червен десертен сорт. За района на Плевен гроздето му узрява в началото на септември. Продължителността на вегетационния период е около 160-170 дни. Лозите имат среден до силен растеж, с добър хабитус и обилна листна маса. Летораслите узряват добре до края на вегетационния период.
При приземно и стъблено отглеждане сортът има много добра родовитост и добивност, които по години са постоянни.
Сорт Найден не е склонен към изресяване и милерендаж. Отличава се с много добро опрашване и оплождане. Сортът може да се отглежда на формировките приземен и стъблен подобрен Гюйо, с дължина на плодните пръчки от 14 до 16 очи.
За по-добро качеството на гроздето през вегетацията е необходимо да се извършат зелени резитбени операции - филизене, прореждане на гроздовете и премахване на част от листата около гроздовете. Найден се развива и плододава много добре, присаден върху подложката Берландиери х Рипария SО4.
Сортът е чувствителен към мана (5 бала) и ниски зимни температури, но е сравнително устойчив на оидиум и сиво гниене (3 бала).
По механичен състав на гроздето Найден е типичен десертен сорт. В консумативна зрялост гроздето съдържа 16-18% захари и 3.5-4.5 г/дм3 титруема киселинност. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние и за съхранение. Има много добра транспортостабилност. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите си качества.
Коментари